Президентът на САЩ Доналд Тръмп определи политиката за водещите лихви на Управлението за федерален резерв (УФР) като най-голямата заплаха за неговото президентство, предадоха световните агенции. 

"Най-голямата заплаха за мен е УФР", каза Тръмп в интервю за телевизия "Фокс". Държавният глава се оплака, че УФР "вдига лихвите твърде бързо и е твърде независимо". 

Централната банка повиши водещите си лихви три пъти тази година и се очаква да вдигне ставката още веднъж през декември според насоките, определени за годината, припомня ДПА. Допълнителни увеличения на лихвите се очакват за 2019 г. и 2020 година. 

УФР за последно повиши водещата си лихва през септември до диапазона 2-2,25 процента, обосновавайки решението си със силния трудов пазар и ниската инфлация. 
Тръмп се оплака, че според него УФР е извън контрол, като водещите лихви се вдигат "с темп много по-бърз от очаквания от много хора, включително от мен". 
По-високите лихви означават, че САЩ вече трябва да плащат повече за обслужване на дълга си. Те могат и да навредят на потребителите като повишат цената на кредитите за скъпи придобивки като коли и жилища.