Северноирландската писателка Ана Бърнс бе отличена днес с наградата "Ман Букър" за 2018 година, съобщиха световните агенции. 

Бърнс получи престижното отличие за англоезична литература за романа си "Milkman", който разказва за сложните морални дилеми пред младо момиче по време на конфликта в Северна Ирландия през 70-те години. Историята се разказва от името на младата жена, която се сблъсква с по-възрастен мъж, използващ семейни връзки, социален натиск и политическа преданост като средства за сексуален тормоз. 

Бърнс получи приза от Камила, херцогинята на Корнуол, на официална церемония в Лондон. Тя е първият писател от Северна Ирландия, който става носител на наградата, носеща традиционната премия от 50 000 британски лири (близо 66 000 долара). 

Бърнс победи други двама британски автори, двама американци и канадка. 

Наградата "Букър" е учредена през 1969 година. През 2002 г. неин спонсор става финансовият конгломерат "Ман груп", който я преименува на "Ман Букър". До 2014 г. за отличието могат да претендират само автори от Великобритания, Ирландия и Общността на нациите. От 2014 г. за приза могат да се борят всички автори, пишещи на английски език, независимо от националността им. Романите, претендиращи за наградата "Ман Букър", обаче трябва задължително да са публикувани във Великобритания, пише БТА.