Прокуратурата ще протестира освобождаването на всички обвинени по случая КТБ, съобщава един от обвинителите по делото Иван Гешев в интервю за днешния брой на вестник "Труд". Той нарича определението на Софийския градски съд от миналата седмица "неправилно и незаконосъобразно". В четвъртък съдът отмени мярката задържане под стража и за последния обвиняем и я промени в най-леката - подписка. Съдията твърди, че е "отпаднало обоснованото предположение", че Боряна Кючюкова и Мария Димова са участвали в присвояването на 206-те милиона лева.

"Започнахме да проверяваме сигнала за изнасянето в чували и установихме за 3-4 дни, че не е така, че сумата е присвоявана в продължение на 3 години. Преценихме, че на уличените в това деяние трябва да бъде наложено "задържане под стража". Но Софийски градски съд каза - вие нямате експертиза! Ние я назначихме, за да я представим пред Софийския апелативен съд. Тя беше изготвена само за 3-4 дни, между заседанията на СГС и САС.

- Какво точно казва експертизата?

- Че има разлика от 206 милиона  лева между реалната наличност в касата и това, което е по счетоводни документи. Как е формирана тази липса през трите години - това ще каже назначената вече допълнителна експертиза", обяснява прокурор Гешев пред журналиста Анна Заркова.

"Комуникираме с БНБ, изискваме информация, предоставя ни се, но е трудна комуникацията. За мен е странно как в БНБ 20 дни са имали твърдението на главния касиер на КТБ, че са изнесени милиони в чували, а не са могли да установят, че това не е станало по този начин. Ние го установихме само за три дни - като не сме икономисти, а юристи."

Прокурор Иван Гешев отхвърля обвиненията, че именно зрелищните проверки в офисите на фирми на Цветан Василев са дали началото на кризата с КТБ.

"Длъжни бяхме да реагираме, инак щяха да ни питат - защо не си изпълнявате задълженията да реагирате на всеки сигнал за престъпление? Един икономист ми каза: "Добре че предприехте действия. Тази банка беше четвърта по големина в България, а можеше да стане първа и последствията щяха да са ужасяващи."

Гешев разказва, че реалната власт в КТБ е осъществявал Цветан Василев, въпреки че е председател на надзорния съвет и не би трябвало да има функции по управлението. Прокуратурата имала доказателства, че той е ръководил цялата банка - от управителния съвет до последния служител.

"Използвал е банката както гражданинът - портфейла си. Трябват му пари за нещо - взема си."

Цветан Василев се издирва с европейска заповед за арест, но прокуратурата не знаела къде е.

"Вероятно някъде, където има интернет покритие", предполага Гешев.

Той обяснява, че е въпрос на време снимката на Василев да се появи и на сайта на Интерпол.