След смъртта на 29-годишния Адриан Петков, който чакаше за белодробна трансплантация, властта се поразшава. Премиерът Бойко Борисов покани на среща в Министерски съвет министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, Жени Начева, зам.-министър на здравеопазването и брата на Адриан Петков - Алберт.

Петков страдаше от муковисцидоза, заради което се нуждаеше от спешна трансплантация на бял дроб. През годината Адриан участваше и в няколко протеста на пациенти, чакащи за такава трансплантация. В България още 16 души очакват трансплантация на бял дроб.

Само ден по-рано Алберт Петков заяви, че ще води битка и за съдбата на останалите 16 души, които чакат за трансплантация на бял дроб. Пред bTV той и баща му казаха, че са били "нагло и безочливо излъгани от държавата", която ги е бавела цели 8 месеца. Решени са също доведат битката докрай в Европейския съд по човешките права.

"Обещал съм на брат ми, че останалите, които чакат трансплантация, няма да минат по същия път, по който мина той. Ще създадем кауза, с която да защитаваме правата на тези хора, защото вярваме, че всеки има правото да се излекува и да живее", беше категоричен братът на Адриан.

Освен това той обяви:

"8 месеца ни лъгаха по най-грозния начин и чакаха брат ми да си замине. Спасение в България няма, нито за младите, нито за тези, които са болни", категоричен беше братът на Адриан.

В опит да се защитят, от Министерството на здравеопазването обясниха, че тъкмо са били уредили момчето да замине в римска клиника, където да чака за трансплантация. Адриан обаче не успя да изчака.

Адриан Петков чака 8 месеца някой от държавните чиновници да си свърши работата. След смъртта му същите тия чиновници звънели на други, чакащи за белодробни трансплантации, за да ги питат... как са.

По БНТ Тодор Мангъров, председател на "Асоциация пулмонална хипертония", заяви: "Причината е в това, че тези хора са само в българската листа на чакащите, а не в международна. Проблемът е в затруднената комуникация между Министерството на здравеопазването и чужди клиники".

Георги Георгиев, един от нуждаещите се от бял дроб, обяви, че след смъртта на Адриан Петков от министерството му се обадили да питат как е - а в продължение на три години изобщо не се сетили.

"Здравните чиновници не правят нищо освен да водят статистика на починалите", каза Георгиев.

Възложил съм проверка по случая с починалия Адриан Петков, за да разберем кой е сгрешил и да си поеме отговорността, заяви днес министърът на здравеопазването на брифинг в Министерския съвет след среща с близките на Адриан Петков.

Ананиев обясни, че е разпоредил със заповед Инспекторатът на Министерството на здравеопазването да направи пълна проверка на Министерството, на Изпълнителната агенция по трансплантации и на Комисията за лечение в чужбина за това какви разговори са водили с австрийската клиника и с "Евротрансплант" и къде в този период от време не е свършена работата, за да се стигне дотук.

"За да разберем кой е сгрешил и да си понесе отговорността, така че да не се повтарят грешките", обясни здравният министър.

По думите му, разговорът на премиера Бойко Борисов с родителите на Адриан е бил изключително полезен.

"Трябва да се проведе донорска кампания, защото без да имаме донори няма как да спасяваме хората. И ще направим всичко възможно да изградим необходимия капацитет донорството и трансплантациите да се извършват в България. Свързал съм се с мои приятели от други страни, които да ни помогнат това да се случи в България", каза още Ананиев.