Техногигантът Google вече ще иска лицензионна такса от производителите на мобилни устройства, за да могат да ползват магазина за програми Play Store, съобщиха от компанията. Причината - наложената през юли 4,34 милиарда евро глоба от страна на Европейския съюз.

ЕС твърди, че компанията нарушава европейското антитръстово законодателство, тъй като ползва огромното си пазарно присъствие, за да потиска конкурентите си в области като интернет-търсенето и мобилните приложения. Google обжалва решението, но междувременно оттам са решили да направят опит да спазват регулаторните изисквания.

По принци всички производители на смартфони могат не само да инсталират безплатно операционната система Android (която, увериха от Google, ще остане завинаги свободно достъпна), но и няколко ключови приложения на Google - YouTube, Google Search, Gmail, Crhome и най-вече Google Play Store, основният магазин за приложения.

Според ЕС обаче това поставя Google в господстващо положение на пазара. Което е технически вярно - шепата други магазини за приложения не се ползват от никого, най-ползваната търсачка в света е тази на Google, а YouTube е най-популярният сайт за видеосподеляне. 

За да избегне това, Google вече ще иска лицензионна такса от производителите за инсталиране на Play Store. Досега те само предлагаха Play Store в пакет с няколко други свои приложения. Дали това ще повлияе на крайната сума на устройствата за потребителите, не е известно. 

Абсурдното на ситуацията е, че Android e дело на Google. Менажирането на магазина с приложения също е работа на Google. Всичко това те правят безплатно, като единственото, което им носи някакви ползи, е добавяне на някои от техните собствени - и поначало изключително популярни и известни - програми заедно с пакета. А ЕС практически ги принуждава да направят безплатното платено. Освен това, по всяка вероятност това няма да се отрази по никакъв начин на господството на Google в Android пазара - компанията просто няма как да има конкуренция със собствен продукт. Любопитно е също така, че никой не съди Apple заради далеч по-пълното господство над AppStore.