Руски агенти, следени от евроатлантическите служби за сигурност, са влизали в България.

Това стана ясно от изявлението на премиера Бойко Борисов пред български журналисти в Брюксел. Той пристигна за участие в Европейския съвет.

Все пак на този етап въпросът за изгонването на руски дипломати от страната ни "не стои на дневен ред". Така Борисов коментира направеното по-рано днес изказване на Цветан Цветанов, че вече има убедителни доказателства за случая "Скрипал" и България трябва да възприеме позицията на западните държави по темата. Цветанов обаче не поясни дали това означава гонене на руски дипломати.

Днес Борисов коментира:

„Ние работим не само много активно, но и много прецизно с нашите евроатлантически партньори и служби. И когато има подобни деяния и разобличавани кибератаки, ние много внимателно ги наблюдаваме. Защото си спомняте, че и срещу Министерския съвет, и срещу много министерства - най-вече преди европредседателството, кибератаките бяха просто ужасни. При нас никога не е стояла разликата да избираме между едни или други. Това, че сме бдителни, че работим активно, е факт.

В същото време се опитваме да направим доста по-прагматични отношенията ни в бизнеса с Русия, имайки предвид газовия ни хъб, туризма, стокооборотите, които се вдигнаха с 14-20 на сто.

Знаете, че Цветанов винаги е бил по-краен с тези искания. Но в крайна сметка решенията ще ги вземем ние. Към този момент това не стои на дневен ред, но повтарям – много внимателно и с пълния обем енергия работим по всеки един сигнал, по всички тези въпроси. Никога не съм упреквал някого, докато нямам доказателства и свидетелства. Но факт е, че има влизания в България на различни хора, които евроатлантическите служби ги наблюдават.“

На Борисов бе припомнено, че не е бил убеден, че по случая с отравянето на агента Сергей Скрипал във Великобритания, е имало достатъчно доказателства. Премиерът обаче не пожела да се връща към този случай.

За Брекзит

Журналистите припомниха на Борисов, че е бил първият европейски лидер, казал, че може да не се стигне до споразумение за Брекзит.

„Дано избегнем този сценарий. Да се гордееш, че си лош пророк, надали е добро качество“, отговори министър-председателят.

И продължи:

„Трябва да намерим възможно най-добрия изход за българските граждани във Великобритания и за британските граждани, които живеят у нас – те са над 14 000. Да, емоцията е силна. Англичаните си тръгнаха, но това е  техният избор. И не бива да се поддаваме на емоциите, защото след това ще страдат хиляди, хиляди хора. Това със сигурност ще се отрази на финансите, на икономиката, на всичко в Европа. Така че съм емоционален човек, но когато взимам важни решения, съм много хладнокръвен. Особено по линия на сигурността, пролиферацията, тероризма, трафика на хора, антики, ако щете, контрабандата, наркотиците. Английските служби са от най-добрите в света. Така че системите, в които всеки един от нас като държава дава или ползва инфомация – и на Тереза Мей съм обещал, но по линия на службите ще настоявам по никакъв начин да не се промени координацията между европейските и английските служби.“

Борисов бе попитан и дали трябва да сме готови за Брекзит без сделка:

„Няма как да се подготвим за това. Това е лошият сценарий и ще бъде като финансово-икономическата криза – нещо за което няма как да се подготвиш. Видяхте как в САЩ се готвиха, готвиха за урагана "Майкъл" – стотици изчезнаха. Или както в неделя – нашите криминални просто не забелязаха как нюйоркската полиция обяви, че за първи път в Ню Йорк не е имало стрелба от 1993 г.“

Българският премиер изрази оптимизъм, че дори сега да не се стигне до споразумение, има още един Европейски съвет – вероятно през ноември.

"Голямото извиняване" от ЕНП

Преди участието си в Европейския съвет Борисов бе на среща на Европейската народна партия (ЕНП) в Брюксел. Една от обсъжданите теми е била убийството на русенската тв водеща Виктория Маринова.

„Едно голямо извиняване от всички подред за това, че се поддадоха – как на базата на фалшиви новини - така да се очерня една държава. Защото никога не сме били в положението на Малта и Словакия. Благодарих на Ангела (Меркел – б.р.) за подкрепата на немската полиция, на немския съд“, каза Борисов.

Той е защитил и унгарския премиер Виктор Орбан. Европарламентът даде преди месец зелена светлина за задействането на член 7 срещу Унгария. Чуха се и гласове партията ФИДЕС на Орбан да бъде изключена от ЕНП или поне членството и да бъде замразено.

Борисов на няколко пъти скочи от темата Орбан към тази за Виктория Маринова:

„Казах в очите на Орбан, че особено за поведението му към университета и неправителствените организации съм против. Но в същото време напомнихме, че някога, когато ставаше дума за преди войната в Сирия, той ни прочете едно писмо, в което хората там, особено християните, се плашат много и казват, че Асад ги пази. Но, дето се вика, да не се връщаме толкова назад.

Мисля, че нямаше човек в залата, след като изтъкнах и аз, и всички колеги, който да не се съгласи, че Орбан е от 20 години антикомунист. Да не повтарям упреците ми към него. Но в същото време той предупреждаваше за миграцията и беше единственият, който, когато аз обяснявах как трябва да го направим и за радост сега всички отчитат, че моделът за справяне с миграционна криза на външна граница на ЕС, е България. Затова считаме, че заради изборите през май 2019 г. много от партиите в Европарламента се опитаха да ползват един брутален, гаден, криминален случай – да използват българска гражданка политически за атака срещу една от политическите партии. Имаше голямо извинявай – и от страна на Манфред Вебер, и от останалите.“

Борисов обаче не каза кой е неговият кандидат от ЕНП за бъдещ председател на Еврокомисията.

Накрая премиерът добави, че вече не му е интересно да коментира споровете в редиците на "Обединените патриоти", тъй като те станали нещо съвсем рутинно.