”Вечеря за Брекзит: без преговори в менюто. В очакване на пълна английска закуска на следващата среща на Европейския съвет.“

Това написа късно вечерта на 17 октомври в туитър литовската президентка Далия Грибаускайте.

Грибаускайте участва в Европейския съвет в Брюксел. Брекзит трябваше да бъде обсъден на вечеря още в самото начало на форума.

Лидерите на ЕС са на мнение, че в преговорите по Брекзита не е бил постигнат достатъчен напредък за свикване на извънредна среща на върха през ноември, съобщиха по-късно официални представители на ЕС, цитирани от ДПА и Ройтерс.

"Лидерите на 27-те (страни членки на ЕС без Великобритания) отбелязаха, че въпреки интензивните преговори не е постигнат достатъчен напредък", заяви присъствал на работната вечеря на лидерите източник. Лидерите са готови да свикат Европейски съвет ако и когато главният преговарящ на ЕС докладва, че е постигнат решаващ напредък. Засега 27-те не планират да организират извънредна среща на върха по Брекзита през ноември", каза източникът.

27-те са призовали главния преговарящ Мишел Барние да продължи усилията си за постигане на споразумение.

Преди вечерята британският премиер Тереза Мей се обърна към ръководителите от останалите 27 страни от Съюза и заяви, че и Обединеното кралство, и ЕС имат нужда от „смелост, доверие и лидерство“ в последния етап от преговорите за Брекзит.

Тя изрази увереност в положителен резултат, въпреки че сделката не бе финализирана навреме преди настоящата среща.

Преговорите попаднаха в задънена улица миналата седмица поради нерешения въпрос с т. нар. backstop - резервното решение за избягване на твърда граница между Ирландия и Северна Ирландия. Макар споразумението по въпроса да е постигнато на техническо ниво, Лондон е против идеята на ЕС Северна Ирландия да остане част от митническата територия на Съюза.

Иначе преди срещата Тереза Мей заяви пред журналисти, че Брекзит е постижим и че тя очаква напредък и сделка.

По-късно обаче председателят на Европарламента Антонио Таяни изтъкна, че на вечерята тя не е казала нищо ново. Но се е държала спокойно и тонът й бил на човек, който иска да постигне споразумение.