От сайтове и медии в България се произведе една фалшива новина, че върху мемориала на жертвите от атомната бомба в Хирошима е надраскан графит "Локомотив София". Това е стена пред строеж в парка, много далече от мемориала, заяви в сутрешния блок на bTV директорът на Националната опера Пламен Карталов.

Извинението на МВнР е коректно според маeстрото.

От Външно вчера разпространиха изявление и определиха случилото се като "възмутително".

"С възмущение посрещнахме новината за хулиганската проява срещу Паметника на мира в Хирошима. Намираме за възмутително и крайно неуместно изразяването на футболни пристрастия върху този световен паметник на културата на ЮНЕСКО в памет на жертвите на ядрените бомбардировки. Категорично осъждаме посегателството и поднасяме извинения на приятелска Япония", се казва в текст, публикуван на страницата на МВнР във Facebook.

"Върнах се от Канада. Уволних ги, защото и до мен стигна една хибридна новина, че служители на националната опера, поругали мемориала в Хирошима. Служителите ни не са били задържани в полицията, а само разпитани. Признали са си, ще бъдат глобени по 1000 долара на човек. Това не е мемориалът, както гърмяха българските медии. Важното е, че Софийската опера спечели отново японската публика", заяви Пламен Карталов.

"Това с нищо не помрачава името на България, бъдете сигурни", заяви той. 

 
Това е седмото поред турне на Софийската опера и балет в Япония, което тази година започна с премиера на "Кармен". 

Сценичните работници, написали "Локо София", са сериозни младежи, не са някакви деца, които си играят със спрей и графити по стените, каза още Карталов. По думите му полицаите били изненадани, че виновниците са признали сами. Дори се смели, когато разбрали, че се касае за футболен отбор, японската полиция също не е желаела това да се раздухва.

Много е важно, че посланикът на Япония в България отказва да коментира случая.

"Нашите хора сами са отишли в полицията. Японската полиция е била учудена, обяснявайки, че имат много случаи на драскане със спрей, но за първи път някой се предава доброволно. Служителите ще бъдат глобени за дребно хулиганство".