Унищожаването на дивата природа от страна на човечеството отсича "дървото на живота", включително клона, върху който седим ние, разказва британският в. "Гардиън".

Според ново изследване, човечеството е изгубило 2,5 млрд. години чрез своите действия в последните нeколкостотин. Дори ако унищожаването на диви райони, бракониерството и замърсяването приключат в рамките на 50 години, ще са нужни още 5-7 млн. години, докато естественият свят се възстанови.

Над 300 вида бозайници са унищожени от човешка дейност. Но това число не казва много, затова учените, работили върху изследването за американския журнал "Сборник на Националната академия на науките" са направили допълнителни изчисления. Вместо просто да добавят броя на изгубените видове, те изчисляват времето, което всеки от тях е прекарал в еволюция. Мярката се нарича филогенетично разнообразие и оценява различните видове по различен начин.

Има например стотици видове земеровки, но само два вида слонове. Изчезването на един вид слон е като да отсечеш голям клон от дървото на живота, докато изчезването на земеровка е като отрязване на малка клонка. Особено важни са и видовете, чиято роля в биосферата не е дублирана от друг вид.

"Ние правим нещо, което ще издържи милиони години отвъд нас", казва Мат Дейвис от университета "Аархус" в Дания, който ръководи новите изследвания. "Навлизаме в нещо, което по мащаби може да се сравни с изчезването на динозаврите."

Това сравнение не е случайно - според някои учени човечеството вече е в процес на шестото голямо масово измиране. Най-голямото досега е между геоложките периоди Перм и Триас, когато над 96% от морските видове и 70% от сухоземните гръбначни видове измират.

Засега ние сме унищожили 83% от дивите бозайници. От възхода на съвременните хора до годината 1500, 2 милиарда години от еволюционната история са загубени поради изчезване на бозайници, изчисляват изследователите. От 1500 г. насам се губят още 500 милиона години. Ако сегашната висока степен на изчезване продължи 50 години, още около 1.8 милиарда години филогенетично разнообразие ще изчезнат.