Подписка до Брюксел от българи във Великобритания посрещна президента Румен Радев и съпругата му Десислава пред българското посолство в Лондон, където снощи двамата имаха среща с общността.

Радев е на посещение в Обединеното кралство по покана на кралица Елизабет II. Аудиенцията в Бъкингамския дворец е днес в 12.30 ч местно време.

Държавният глава получи петиция, подписана от 4000 българи, живеещи в България и чужбина, от организатори на протеста "Срещу мафиотското управление на България".

"Поздравявам ви, че водите най-важната битка - битката с апатията. Има много начини, по които ние трябва да търсим по-добро бъдеще, но това е първата важна стъпка - да излезем всички от апатията", заяви президентът, цитиран от пресцентъра си. 

Радев увери дошлите, че се полагат усилия да се намери благоприятно решение за статута им в Обединеното кралство след Брекзит, съобщи bTV. 

Във Великобритания има близо 90 000 българи, от тях 85% работят и не натоварват британската осигурителна система. Радев ги призова да са задружни и по-често да се завръщат в Родината. 
 

"Където и да ходя по света, настоявам задължително да се срещна с българите в тази държава. Такава среща поражда смесени чувства, има тъга, че българският талант е принуден да търси реализация извън България, но и чувство на гордост от българи, които успяват в предизвикателна и конкурентна среда. Вашият успех е успех за България. В глобалния свят икономиката и инвестициите нямат граници. Вие издигате името на България като страна, в която има хора, на които може да се разчита, с талант, умения и усет към новото. Внушителна е нашата общност и като трудова заетост. Благодаря ви, че разбихте един мит, че идвате тук за социални помощи, и давате добавена стойност и принос.

Внушителен е приносът на тези, които получават образованието си в британски университети. България има нужда от хора като вас –  високо интелигентни, събрали опит и знания. Ние разчитаме към нас да се върне интелектуалният капитал. Вие носите не само познания, но един друг модел обществени отношения. Вашият престой означава да се знае що е то ефективни прозрачни отговорни и отчетни институции, които не ни достигат в известна степен в България.

Президентът подчерта, че вярва, че ще се намери благоприятно решение при Брекзит правата им да не бъдат ощетени и ще се получи задължителния статут за уседналост. От посланика знам, че има програма за консултации при необходимост, каза той.

Да не забравяте за България никога и повече да се връщате в България, заяви в словото си държавният глава.

Един друг поглед

Малко по иначе видя срещата един от участниците в нея - Мария Спирова, журналист, активист, която живее и работи в Оксфорд.

"Целта на Румен Радев е очевидна, семпла и безхитростна - да се заяви като новия национален лидер, който ще поведе изстрадалия български народ след неизбежното вече падение на Бойко Борисов", сподели тя впечатленията си във Facebook.

"... Румен Радев и Десислава Радева изглеждат вдървено, но забележително спокойно и прилично на общия самодейно-екзалтиран фон. 
Радева е облечена с бяла риза и тъмна бизнес пола, за да не предизвиква дискусии и да не помрачава големия миг на мъжа си. 
Радев получава микрофона и говори около десет минути.

На фона на истеризиралата шайка шебеци, която правителството представлява, и с чиито изстъпления сме свръхоблъчени медийно, безпочвените клишета на Радев, произнесени без налудничав блясък в очите, с флегматична равноделност и отсъствие на патетика, звучат добре - приемливо, даже освежаващо.

Простото предимство на Радев е, че изглежда нормален, говори тихо и кротко и не чупи самодоволни стойки. 

После посланикът каза, че за всички имало вино. И стотици хора, сред които принц Кирил, свещеникът от лондонската българска църква и Румен Чолаков от клуб "Милениум" (който се бори като партизанин за оцеляването на кандидатурата на Ирина Бокова за шеф на ООН), се втурнаха в плътно цунами към едва видимото олисяло теме на главнокомандващия".

"Накратко: Радев дойде да пожъне лесен престиж, да намигне на избирателите, отвратени от Борисов, и да нагледа и мобилизира номенклатурата в изгнание. 
Тази вечер отбелязва "меко и издалеко" октриването на неговата кампания за домогване до реална власт"
, обобщи Мария Спирова.

Президентството се отчете засега само за визитата в Нортууд

На сайта на "Дондуков" 2 официалната визита на президента Румен Радев е отчетена с информация и снимка от посещението му в Съюзното военноморско командване на НАТО (MARCOM) в Нортууд, където работят и българи, предшествало вечерта с българската общност. Тази сутрин бе пуснато и съобщението за снощната му среща с българската общност.

Съюзното военноморско командване на НАТО (MARCOM) оценява  високо активното ежегодно участие на България в операцията Sea Guardian в Средиземно море, както и приноса на страната ни към Постоянните военноморски групи на Алианса, е заявил Радев на съвместна пресконференция с командира на MARCOM вицеадмирал Клайв Джонстън, след срещата им в щаба на командването в Нортууд.

В Съюзното военноморско командване се планират и контролират всички морски дейности на Алианса. 

Съвместните операции и учения, в които страната ни участва, както и сътрудничеството на Военноморските сили на България в рамките на НАТО, бяха сред темите на разговора между президента Радев и вицеадмирал Джонстън.

Отбелязахме отличната организация и провеждане на тазгодишното българско национално военноморско учение с международно участие “Бриз-2018”, в което се включиха 25 бойни и спомагателни кораби от 11 държави и общо личен състав от над 2300 души, изцяло подготвено и ръководено от командири от българските ВМС, казва Румен Радев.