Корнелия Нинова е по-демократичен лидер на БСП от Сергей Станишев и Михаил Миков, става ясно от писмо на Изпълнителното бюро на БСП.

Така бе даден отговор на 50 членове на БСП и 12 журналисти от партийния орган "Дума" - бивши и настоящи, които също в писмо остро разкритикуваха Нинова, че неглижира националния съвет на партията и управлява еднолично. Те искаха Изпълнителното бюро да отмени решението, с което бе назначен главният редактор на "Дума" Йордан Мичев - в момента и.д. шеф на изданието.

В писмото на червеното ръководство се изтъква, че за период от две години и половина при Станишев и Миков е имало 22 заседания на пленума, а откакто Нинова е начело на партията, те са 24 .

В писмото от Изпълнителното бюро се казва още, че нито един журналист от в. "Дума" не е бил уволнен и освен това новото ръководство е изплатило задълженията на вестника.

Критиците на Нинова заявяват обаче, че ръководството на БСП заобикалят червения устав, който изисква главните редактори на печатните и електронни партийни издания да бъдат одобрени от Националния съвет. 

А Изпълнителното бюро отговаря, че Мичев е и.д. и е назначен на 6-месечен изпитателен срок.

Ето пълния текст на писмото:

Уважаеми другарки и другари,

Дами и господа,

Изпълнителното бюро на БСП обсъди позицията ви относно вестник "Дума" и "Визия за България". Изненадани сме от твърденията в нея, които се разминават с фактите. 

1. Вие пишете, че “в случая имаме особено красноречив пример на все по-безпардонно провежданата практика за пълно пренебрегване на ролята и правомощията на НС на БСП като ръководен орган на партията между заседанията на нейния Конгрес, ясно и недвусмислено записани в нашия Устав. Връх на тази практика стана представянето на документа проект "Визия за България" - възможно най-отговорна заявка за политическо доверие от страна на обществото - без каквото и да е било разглеждане и одобрение на Националния съвет”. Това не отговаря на истината. Уважаеми другари, за пръв път "Визия за България" беше представена пред Националния съвет на 21 юли 2018, в зала 3 на НДК. Освен членовете на Националния съвет, участие взеха - парламентарната група на БСП за България, председатели на областни и общински съвети на БСП, Общопартийната контролна комисия и кметове, издигнати и подкрепени от БСП. Това е най-широкият партиен актив. По време на дискусията, в която участвахте, никой от подписалите се в подписката до Изпълнителното бюро на БСП не оспори начина на представяне на Визията. Нещо повече - вие бяхте активни участници в обсъждането й. Другарят Пирински направи изказване, в което отбелязва както положителните страни на документа, така и отправи много конструктивни предложения за ролята и мястото на Конституцията и социалната държава.
Другарят Божинов, също подписал подписката, се включи в обсъждането. Той отправи критични бележки по работата на парламентарната група, но се солидаризира с много от казаното във Визията: “и веднага искам да се солидаризирам с това, което каза председателят - тука не трябва да разбирате погрешно моето позоваване - председатялт в своето слово каза, че тази систем не  е отделна и паралелна на политическата система, а е проникнала във всички политически партии и елементи на настоящата политическа система. Това изрично го подчерта в своето слово, което аз адмирирам”. За нас е изненада, че същите хора, членове на НС, които на 21 юли присъствахте и взехте активно участие в дискусията, днес теърдите, че "Визия за България" не е разглеждана от НС и по този начин се пренебрегват ролята и правомощията му. Тъй като постоянно внушавате, че партията се управлява еднолично и не се зачита волята на колективните органи, бихме искали да ви информираме за следното: при председател Сергей Станишев, за същия период от 2,5 години, са проведени 22 заседания на НС на БСП; при председател Михаил Миков, за същия период от време - 22 заседания; при председател Корнелия Нинова - 24 заседания. Смятаме, че това опровергава твърдението ви за неглижиране ролята на органа. 

2. Пишете, че Изпълнителното бюро е взело “решение за смяна на главния редактор на в. Дума”. Това не отговаря на истината. Таня Генева никога не е била главен редактор на вестника. Тя е назначена за зам.-главен редактор от Михаил Миков и до ден днешен заема този пост. Нито е уволнявана, нито е сменяна от него.

3. Твърдите, че Йордан Мичев е избран за главен редактор. Това също не отговаря на истината. Йордан Mичев е назначен за зам.-главен редактор и е временно изпълняващ длъжността главен редактор с 6-месечен изпитателен срок.

4. Твърдите, че е нарушен чл. 59 (2) от Устава на БСП, който гласи, че главните редактори на печатните и електронните издания се определят от Националния съвет на БСП. Това също не е истина. Уставът не е нарушен. Йордан Мичев не е главен редактор на в. Дума. Той е временно изпълняващ длъжността. Изпълнителното бюро на БСП реши след изтичане на изпитателния му срок, Съветът по духовна сфера, култура и медии на НС на БСП да внесе предложение за избор на главен редактор в Националния съвет и членовете му да решат кой да оглави вестника, както е записано в Устава.

5. Може би най-същественото от вашата подписка - тревожната квалификация за ограничаване свободата на словото. Уважаеми другари, от избора на новото ръководство на партията, вече 2,5
години нито един журналист не е уволнен, на нито един журналист не е оказван натиск какъв материал да публикува и какъв не. Всички са на работните си места и биха могли да потвърдят това. Много от вас са получавали свободна трибуна за критични материали за работата на ръководството на страниците на вестника. Новото ръководство положи всички усилия да спаси вестника от фалит. Никога не сте поставяли въпроса за издръжката на вестника, за условията на работа на журналистите, за заплащането на труда им. Оказа се, че и мнозина от вас като членове на Националния съвет дори не са се абонирали за вестника. Може би за вас не е съществено, но ИБ на БСП завари следната ситуация: дългове в размер на 399 236 лв. - изплатихме ги; неизплатени заплати на журналисти, които бяха пред напускане на вестника, в размер на - за вътрешни автори 31 000 лв.; за външни автори - 66 000 лева; за колумнисти - 16000 лв.; задължения за осигуровки - 12 200 лв., по договори с информационни агенции - 36 000 лв.; за печат - 236 436 лв. Всички тези задължения са изплатени. Бяха увеличени и заплатите на журналистите във вестника. Разбира се, парите не са най-важното, когато имаш голямата цел "Дума" да заема уникално място и роля в политическия живот на страната. Но усилията ни да спасим вестника показват отношение и желание на всяка цена той да бъде трибуна на истината,
обективността, свободата и силата на левите идеи. 

Уважаеми другари, Мястото на този спор е заседанието на НС на БСП, където винаги сте изразявали свободно мненията си и решенията се взимат демократично с гласуване и с мнозинство.

 

Изпълнително бюро на НС на БСП