Търговци в Сливен подготвят отново протести заради повторния опит на кмета инж. Кольо Милев да прокара през Общинския съвет навлизането на веригата Lafka в града. Предложението вече е било оттеглено заради недоволството на местните търговци на печатни издания, тютюневи изделия и пакетирани стоки.

В публикувания дневен ред на сесията на Общинския съвет за сряда присъства и точка 30, която предвижда „разрешаване отдаването под наем на 9 /девет/ броя категоризирани в 3 /три/ групи терени за поставяне на временни преместваеми обекти, поради инвестиционен интерес“. В декларация до съветниците търговците наричат кандидата „небезизвестен в тази област инвеститор, за който всички знаем как действа и как съсипа малкия и среден бизнес от бранша в други градове на територията на страната“. Търговците посочват и точното име на фирмата, която притежава павилионите Lafka.

Според недоволните, 90% от новите павилиони ще бъдат поставени в непосредствена близост или пред търговски обекти, в които се продават същите тези стоки. Освен това осем от тези терени били концентрирани в централна градска част, където имало достатъчно обекти. В жалбата се подчертава, че условията са обявени така, че само определен голям инвеститор да се възползва от предложението.

„Колко сливенски фирми могат да си позволят да платят накуп наема за целия период, а именно десет години. Според нас, тук става въпрос за корпоративни интереси и предпоставка за монопол, който ще съсипе малкия и среден бизнес от този бранш в града”, се казва в жалбата.

Търговците отбелязват, че новият наемател щял да плаща в пъти по-малко от тях - месечният наем за всичките девет павилиона бил 786.00 лв. а в същото време наемателите на павилиони, спечелени преди 4-5 години, заплащат няколко пъти по-високи цени.

Протестиращите търговци посочват за пример съседния град Нова Загора, „където девет фирми фалирали и изпратили служителите си в Бюрото по труда".

Търговската верига предизвика недоволство на много места в страната, а мотивите навсякъде са едни и същи – създаване на монопол. Веригата е свързана с „Булгартабак“, който Цветан Василев твърди, че де факто е собственост на Делян Пеевски.