Ново строителство на емблематично за поколения наред място на морето разбуни духовете в социалните мрежи. Става въпрос за инвестиционно намерение за изграждането на две вили и басейн на площ малко над 2000 квадратни метра при созополската скала, известна като "Германката" в местността „Буджака“. Понастоящем мястото е оградено с ограда и достъпът до полуострова е ограничен. Имотът е частен като в същото време попада в защитените зони „Колокита“ и „Бакърлъка“.

За случая алармира политологът Петко Горанов, бивш директор на стопанското звено в Софийския университет "Св. Климент Охридски".

„Днес са били поставени строителни заграждения, с които се предотвратява достъпа до целия полуостров, водещ към митичната скала „Германката“ край Созопол. Въдичарите, които са били там, са били брутално изгонени! Полуостровът и невероятните фиорди, култово място за поколения туристи и рибари, практически остава само за частно ползване“, написа Горанов в публикация във фейсбук, придружена със снимки на загражденията.

От информационната табела на мястото става ясно, че възложител на проекта е софийската фирма "Херсонес" ЕООД. Справка в Търговския регистър показва, че тя е собственост на Петър Илиев Димитров. Създадена е в началото на годината и само няколко месеца по-късно - през март - излиза и становище на Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) в Бургас, според което няма да има негативни последствия за околната среда от изграждането на въпросните две вили и басейн. 

Пак видно от Търговския регистър Петър Димитров е ресторантьор - собственик на няколко известни столични заведения за хранене. Любопитно е, че сред бизнес съдружниците му в други фирми е Николай Китов – основателят на веригата "Техномаркет", попаднала в "схемата" на подялба на бизнеса между бившите съратници Делян Пеевски и Цветан Василев.

По проект (визата за проектиране е от август 2017 г.) градежът трябва да се разполага на площ от 2108 квадратни метра и включва две вилни сгради и басейн. Плътността на застрояване е 20%, височина – 6,4 метра, кинт 0,4. Територията се води „урбанизирана“. 

Тъй като площта не попада в зони по Закона за опазване на околната среда няма нужда от задължителна екологична оценка и оценка на въздействието върху околната среда, посочват от РИОСВ-Бургас. В същото време обаче "Буджака" попада в границата на защитена територия по смисъла на едноименния закон. Защитена е местността „Колокита“, чийто план за управление не забранява строителните дейности.

Така че според РИОСВ изграждането на вилите на Димитров там са допустими при спазването на няколко условия – да не се изграждат подпорни стени по-високи от 60 метра, да не се допуска увреждане на скалите, намиращи се на границата на „строителната площадка“ и "да не се изграждат стълбища или други подобни съоръжения до скалните образувания и Черно море".

Имотът попада и в границите на защитена зона за опазване на дивите птици "Бакърлъка" по смисъла на Закона за биологичното разнообразие. И тук екоинспекцията постановява, че „реализацията на инвестиционното предложение е допустима спрямо режима на защитената зона“. 

Иначе Петър Димитров има още един имот – в случая в землището на Лозенец, Царево. През 2015 година общината му продава срещу близо 26 000 лева имот в местността "Тарфа". Димитров има задължението при реализацията на инвестиционното си намерение да изгради алея, която в последствие да бъде прехвърлена на общината.

Бургаският сайт "Флагман" пък посочва, че бизнесменът си е купил и част от имоти на покойния вече Стефан Шарлопов в луксозната вилна зона "Созополис".