Американският милиардер от пакистански произход Шахид Хан изненадващо оттегли офертата си за закупуване на стадион "Уембли" на стойност 600 милиона паунда, предават световните агенции.

Спортният меценат обясни надълго и широко решението си в изявление, а причината е, че предложението му внесло разделение във футболните среди на Острова, а той не искал това. Хан не изключва възможността да отправи нова оферта в бъдеще, но за целта родината на футбола трябва да узрее за намерението му и да е единна.

Според "Дейли мейл" отказът на Хан, който притежава лондонския "Фулъм" и клубове в САЩ, поставя в деликатна ситуация президента на Футболната асоциация (ФА) на Англия Грег Кларк и изпълнителния директор Мартин Глен. Те бяха хората, които искаха сделката да се осъществи. ФА е собственик на "Уембли", а освен че асоциацията трудно се справя с разноските по арената, Кларк и Глен заявиха, че ще използват парите за детско-юношески футбол в Англия.

Те искаха да ги вложат в изграждане на закрити терени с изкуствена трева, тъй като всеки трети мач между подрастващи се отлага заради атмосферните условия. Пред медиите разочарование за пропадналата сделка изрази спортният министър на Великобритания Трейси Крауч.

Идната сряда Съвета на ФА, в който членуват 127 души, трябваше да гласува за офертата, но вот няма да има. Според Би Би Си Хан е щял да загуби - с малко. Поне такива били нагласите тези дни и може би заради това е оттеглил предложението си. 

Ако продажбата се бе случила, ФА щеше да запази правата върху името, както и възможността да го използва за националния отбор и за финалите за купите. Въпреки това много футболни хора - сред тях и популярни личности, не искаха "Уембли" да отива в чуждо владение.

Според Мартин Глен, богаташът (на снимката горе) заявявал в срещите си с него и с Грег Кларк, че няма да стигне докрай в намеренията си, ако не получи широко одобрение. Такова обаче няма на всички нива, както и в Съвета. 

Малкълм Кларк, шеф на организацията на футболните фенове в Англия, казва пред Би Би Си, че при направено проучване сред 2000 запалянковци, само една трета от тях са подкрепили продажбата.

"Просто е несериозно, заяви Гари Невил, бившият капитан на "Манчестър Юнайтед" и настоящ тв анализатор. - Футболната асоциация опитва да ни убеди, че иска да продаде национално богатство, за да финансира подрастващите. А може да направи друго - да обложи комисионите на футболните агенти."

Преди броени дни британската преса информира, че бившият заместник футболен директор на "Фулъм" Крейг Клайн хвърля обвинения за корупция и финансови машинации срещу бившия си работодател. Той представил папки с документи в полицията и във ФА. Говорител на Хан нарече разкритията "нонсенс".