Броят на загиналите при масовото убийство, извършено от ученик в Керч в сряда, достигна 21 души, предадоха ТАСС и РИА Новости, като се позоваха на руските здравни власти.

Шестнайсетгодишно момиче, пострадало при стрелбата и експлозията в местен политехнически колеж, почина на борда на медицински хеликоптер, който трябваше да я откара в Симферопол, пояснява РИА Новости.

Санитарната евакуация на пострадали от Керч се осъществява с три хеликоптера Ми-8 на министерството на извънредните ситуации и с два хеликоптера на здравното министерство. Всички те са оборудвани с медицински модули и другата необходима техника, уточнява агенцията.

Следствието е назначило посмъртно психиатрична експертиза на Владислав Росляков, отговорен за убийствата в колежа.

Сред жертвите има 15 ученици, от тях 11 са непълнолетни. Другите пет от убитите са служители в учебното заведение. 

Ранени са 60 души, като от тях 44-ма са в болници.

Мотивите за нападението засега остават неизяснени. По информация на вестник "Комерсант" по случая рабаоти следствена група начело с генерал-майор Сергей Голкин, който водеше разследването на терористичния акт в метрото в Санкт Петербург, а после и на пожара в мола в Кемерево.

Според РБК Владислав е имал конфликти с преподаватели от колежа, той ги ненавиждал и намеквал, че се кани да им отмъсти.

Пред Интерфакс познат на 18-годишния младеж разказва, че Росляков посещавал клуб по стрелба, на мястото на трагедията е имало голямо количество боеприпаси - патрони, самоделно взривно устройство, както и бутилки със запалителна смес. До тялото на Владислав, който се самоуби, след атаката в училището, е намерена ловна пушка, той получил разрешение за законно притежание на оръжие в началото на септември.

Масовият убиец от Керч купил пушката - оръдие на престъплението, на свое име, малко след като навършил 18 години. Разрешително за ловно оръжие се издава в Русия, ако подателят на молбата е пълнолетен, има постоянно жителство, справки от нарколог и психиатър, не е осъждан и не е извършвал административни правонарушения през последната година, добавя всекидневникът.

Психиатричният преглед за издаване на такава справка е примитивен, просто една фикция, заявява обаче психоложката Екатерина Блюхтерова пред "РБК", цитиран от Би Би Си.

Следствието вече установи, че Росляков е израснал в проблемно семейство. Баща му, инвалид, не е живял заедно с майка му, санитарка в онкологична болница. Смятали я за член на сектата "Свидетели на Йехова", която е в списъка с екстремистки организации в Русия. Самият Владислав минавал за кротък младеж, имал среден успех в колежа, няколко пъти бил задържан, след като пил бира с приятели, разказва изданието.

Тийнейджърът, който вчера застреля 20 души в техникум в Керч, преди да се самоубие, е искал да си отмъсти на съученици, които го унижавали, и не искал повече да живее. Това разказа бившата му приятелка пред телевизия Ар Ти, предаде Франс прес.

"Той разказваше, че вече не вярва на хората, откакто съученици започнали да го унижават, защото не бил като другите", заяви 15-годишното момиче, пожелало да запази анонимност.

По-рано руските власти на анексирания украински полуостров Крим идентифицираха извършителя на масовото убийство като Владислав Росляков, на 18 години.

Бившата приятелка на Росляков разказа още, че двамата ги свързвал общият интерес към стрелбата. "Аз тренирам стрелба. Той също бе увлечен. Обичаше много различни видове оръжия", каза момичето.
Когато двамата разговаряли, "всичко беше добре. (Владислав) беше любезен и чувствителен, помагаше ми, когато не се чувствах добре."

Криминалистите и тайните служби "усилено проверяват" дали убиецът не е поддържал връзки с екстремисти, но не религиозни, а от забранените в Русия украински националистически организации "Десен сектор" и УНА-УНСО ("Украинска национална асамблея - Украинска народна самоотбрана"). Последната била вече уличавана в подготовка на атентат в учебно заведение в Русия. 

Засега обаче предположенията, че Росляков може да е бил екстремист, не са потвърдени с нищо конкретно, допълва "Комерсант".

Александър Асмолов, завеждащ катедрата по психология на личността в Московския държавен университет, цитиран от "Ведомости", свързва трагедиите от този род с общата ситуация в Русия, където се разпалва омраза и се търсят врагове.

"Руската федерация се държи дръзко на световната арена и е очевидно, че през последните години (в страната) са насаждани ценности, които някой може би възприема като култ на силата. Това отличава страната ни от тихите европейски страни и я прави подобна на САЩ - око за око, зъб за зъб. Щом силата се възприема като неотменимо качество, като единственото нещо, будещо уважение, нищо друго не бива да се очаква", коментира 
политологът Константин Калачов.

Семействата на жертвите ще получат по един милион рубли, пострадалите - по петстотин хиляди. Учебните занятия ще продължат; край всяко училище ще патрулират бойци от Росгвардия (бившите вътрешни войски), посочва "Росийская газета". 

Трагедията на кримското крайбрежие е най-мащабното в историята на Русия масово убийство в учебно заведение, извършено от стрелец, действал сам, пише "Известия".