Президентът Румен Радев е поканил кралица Елизабет II или член на кралското семейство да посети България догодина, когато се навършват 140 години от установяването на дипломатически отношения между двете страни. Това каза самият Радев на излизане от Бъкингамския дворец, след аудиенция при британската кралица.

"Ще разберете догодина."

Така Радев отговори на въпрос дали кралицата е приела поканата. И допълни.

"Аудиенцията не ражда новини, тя е новина сама по себе си."

Президентът и Елизабет II обсъдили теми, които са важни за двустранните отношения. Радев изтъкна, че тези двустранните отношения са важни и Брекзит не може да промени тази даденост.

В поканата си Радев изтъкнал пред кралицата, че ще има възможност да се запознае с нашата богата история и вековните културни традиции на българския народ, които присъстват и в Британскяи музей, и в Британската библиотека. Президентът заяви, че аудиенцията е знак за приятелските отношения между България и Великобритания.

"Между България и Великобритания има стратегическо партньорство и отличен политически диалог. Има активно сътрудничество в редица области. Поканата за аудиенция е знак за уважение между двете страни, за чието развитие работят нашите държави. Това беше потвърдено и по време на тази аудиенция. Нашата обща цел трябва да е да запазим и да развиваме близките отношения с най-голям приоритет запазване правата на гражданите и на двете страни", каза още президентът.