Не е обсъждано удължаване на преходния период след Брекзит. Ако британците обаче поискат това, ЕС е готов да го обсъди в положителна насока.

Това заяви в Брюксел председателят на Европейския съвет Доналд Туск.

В края на форума той говори на пресконференция заедно с председателя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер и австрийския канцлер Себастиан Курц.

Участниците са потвърдили пълното си доверие в преговарящия от страна на ЕС Мишел Барние.

Туск добави, че в момента, в който лидерите на страните от ЕС решат, че е постигнат достатъчен напредък по Брекзит, той е готов да свика извънреден Европейски съвет.

Не е било обсъждано обаче колко точно време ще трае преходният период. И по тази причина Туск не пожела да прави спекулации, когато бе попитан дали в такъв случай Великобритания ще трябва да внася още пари в бюджета на ЕС.

От своя страна Юнкер изрази надеждата, че ще има преходен период. И допълни, че е убеден, че в крайна сметка ще има сделка за Брекзит. А липсата й ще бъде опасна за цяла Европа.

"В по-добра форма сме, отколкото след срещата в Залцбург, - каза Туск. - Но това може да бъде емоционална, а не разумна гледна точка".

Какво смята Тереза Мей

Британската премиерка Тереза Мей също даде пресконференция в края и за пореден път заяви, че е убедена в постигането на добра сделка за Брекзит. Тя иска споразумението да е добро и за британците, и за останалите европейци, като хем отразява резултата от референдума през 2016 г., хем запазва работните места.

Мей обаче изтъкна, че не може да обещае удължаване на преходния период. Но идеята е била обсъждана и преди, включително в Камарата на общините на британския парламент.

Тереза Мей обясни и необходимостта от т. нар. backstop – резервно решение за избягване на твърда граница между Ирландия и Северна Ирландия. То ще бъде приложено при положение, че има интервал между края на преходния период и влизането в сила на бъдещите отношения, които ще бъдат договорени.

За какво още си говориха лидерите

Макар Съветът да мина под сянката на неосъществената сделка за Брекзит, бяха дискутирани и други теми.

Обсъдена е била нелегалната миграция и как да бъде спрян притокът й, съобщи Доналд Туск. Трябва внимателно да се следи ситуацията в Западното Средиземноморие и да се засили сътрудничеството с Мароко по препоръка на испанския премиер Педро Санчес.

"Разбрахме се и да засилим вътрешната ни сигурност В светлината на последната враждебна кибератака срещу Организацията за забрана на химическото оръжие (ОЗХО) Европейският съвет призовава за мерки срещу незаконните кибератаки. Поискахме министрите да изработят режим на санкции, който да бъде специално срещу кибератаките", каза Туск.

Опитът за хакерска атака срещу централата на ОЗХО в Хага е бил извършен още през април, но властите в Холандия съобщиха за него едва преди две седмици. Той е бил дело на руски агенти, които са били изгонени от страната.

Днес в Брюксел се състоя и среща на Еврогрупата. Целта й е била оценка на състоянието на реформата в еврозоната. Постигнато е било съгласие за ускоряване на техническата работа.

"Искаме да постигнем споразумение за банковия съюз и Европейския стабилизационен механизъм (ЕСМ) през декември", допълни председателят на Европейския съвет.

Не е бил обсъждан обаче надутият от популисткото правителство на Италия бюджетен дефицит на тази страна, съобщи Жан-Клод Юнкер.

Италианският премиер Джузепе Конте е представил пректобюджета за 2019 г. пред колегите си от ЕС. В момента Комисията го обсъжда такъв, какъвто й е представен от властите в Рим, каза Юнкер.

"Нямаме предразсъдъци към италианския бюджет. Той ще бъде проучен подобно на останалите бюджети. Но в 5 от 6 случая ще трябва да поискаме допълнителна информация от правителствата", изтъкна шефът на ЕК.

И допълни, че Комисията има въпроси по бюджета и към правителството на Белгия.

Обсъдена е била и финансовата перспектива за периода 2021-27. Юнкер с удоволствие забелязал, че нито един премиер не е казал, че тази перспектива трябва да се одобри след изборите за Европейски парламент.

"Изборите през май 2019 г. не отразяват кризисната ситуация в Европа. Абсолютно нормално е да има избори в Европа и е възможно да бъдат вземани решения в последния миг", завърши Юнкер.