Политологът Евгений Дайнов коментира на профила си във Фейсбук новината, че жълтите павета в градинката пред Софийския университет ще бъдат премахнати и на тяхно място ще бъдат сложени гранитни плочи. Ето какво написа Дайнов:

"Не разбирам, защо се пените по повод поредното изчезване на жълти павета от центъра на София. Факт е, че когато в страната върлува социализъм, властта маха жълти павета, за да ги замени с нещо социалистическо и сивичко. Махането на жълтите павета започна в края на 70-те, набра скорост през 80-те.

Днес отново имате смяна на жълти павета със соц сивичко, защото отново имате социализъм. А при социализма всичко трябва да е сиво; цветното е буржоазно и плашещо за каскетните фюрери, събирани от села и паланки. 

Вие, драги, гласувахте за връщане на сиво-социализма, когато с тия вашите ръчички пускахте бюлетини за ГЕРБ, че били антикомунисти. Защо сега се възмущавате? Искахте социализъм - имате си го. Харесвайте си го. Сиво значи красиво. Хубаво е."

От общината обясниха, че голяма част от паветата ще се използват отново, но преди това ще се почистят и сортират. А гранитните плочи ще бъдат грапави и няма да се хлъзгат. Зам.-кметът на София Тодор Чобанов обясни, че паветата са махнати в края на 70-те години от оригиналните си места на софийските улици и са превърнати в градински интериор. А те никога не са били мислени за тротоари или пешеходни зони, а за улична настилка.

След почистване извадените жълти павета щели да бъдат използвани за замяна на повредените на улица "6 септември". Между 20% и 25% от извадените павета са счупени и вече са негодни за използване. От общината коментираха, че след редица научни изследвания вече знаят технологията за изработване на жълти павета и се надяват до другата година да обявят процедура за собствено производство. А негодните павета ще бъдат предадени на депо.