Пореден клип на фолк-изпълнител предизвика скандал през последните дни. Този път обаче не става дума за морално възмущение от това актриса да чете монолог в клип за ЛГБТ въпроси, а за (евентуално) закононарушение.

Певицата Софи Маринова решила да включи в последния си клип към песента "Мили, мили" кадри от природната забележителност "Каменните гъби" (наричани още "Скалните гъби") край село Бели пласт, Кърджалийско.

Макар красивите скали да изглеждат страхотно в иначе типичното поп-фолк музикално видео, Маринова е направила сериозен гаф - тя и приятелят й Тодор Давидов-Гринго стъпват и се разхождат по ронливите скали.

Моментално десетки сайтове излязоха с новина, че Маринова я заплашва затвор. За целта се цитира Наказателният кодекс. Унищожаването или повреждането на подобни обекти е доста сериозно престъпление, както е описано в чл. 278в, ал. 2:

"Който унищожи или повреди изключително ценни единични и невъзстановими земни и скални образувания и пещери, обявени за защитени, се наказва с лишаване от свобода до пет години и с глоба от две хиляди до двадесет хиляди лева."

В случай, че Маринова и приятелят й Гринго (който наскоро излежа присъда за рекет) са повредили скалите, двамата биха били заплашени с до 5 години затвор и сериозна глоба. 

Сигнал за случая е бил подаден към РИОСВ-Хасково. Експертите са отишли на място и са установили, че пристъпването от крак на крак на Маринова и подтичването в псевдовойнишка униформа от страна на Гринго не са повредили природния обект.

Вземайки си бележка от случая обаче, РИОСВ ще даде предписание на стопанисващата природната забележителност организация - ДЛС "Женда", освен съществуващата указателна, да бъде поставена и забранителна табела. Така посетителите ще знаят, че търчането по скалите, ако ще и за романтичен фолк-клип, не е добра идея и може да повреди скалните образувания. 

Така излиза, че в крайна сметка Маринова е направила услуга на "Скалните гъби" - сега те ще бъдат по-добре защитени. Не й го казвайте, разбира се - утре ще качи Гринго върху Витошките морени с пневматичен чук.