Скандалите с ремонтите на столичния център, избухнали покрай калпавото изпълнение на "Граф Игнатиев", не стихват, исканията за оставки на кмета на столицата Йорданка Фандъкова и заместника й, пряко отговорен за ремонта - Евгени Крусев, също - както от опозиция, така и от неправителствени организации. 

Общинските съветници от БСП-София вече поискаха Фандъкова да напусне поста, тъй като "поредният скандал, свързан с ремонта на столичната улица "Граф Игнатиев", е доказателство, че отговорността за всички проблеми по него, както и по извършените досега ремонти на ремонтите в София, я носи изцяло Столична община". За оставка на столичния кмет настояха и от "Демократична България".

Остава ли ровът до "Кристал"

Сигнали в социалните мрежи показаха, че ровът до градинката пред "Кристал", по-известен като "дупката", е запълнен и опасенията им са, че ще се изравни с горното ниво на градинката в самото сърце на София. Оказа се обаче, че ще му сменят тревата, а след ремонта и камъните от рова ще бъдат върнати по местата им. В профила си във Фейсбук кметът Йорданка Фандъкова успокои страстите.

"Градината "Кристал" е паметник на градинското и парково изкуство. Оформилият се във времето релеф с денивелация на терена е част от нейния характерен облик, които се запазва и с проекта за реновиране. В момента се отнема горния почвен слой, който е с намалени качества и се заменя с нов хумусен слой, който ще бъде затревен. В градината "Кристал“ засаждаме 52 нови дървета - чинар, липа, кедър и смърч", обясни Фандъкова. 

Градинката е култово място за София. Намира се между бул. "Цар Освободител", ул. "Г. С. Раковски" и ул. "6 септември" в непосредствена близост до Народното събрание, Храм "Св. Александър Невски", Централен военен клуб, както и до театъра на българската армия. Там бяха организирани едни от първите масови протести срещу тоталитарния режим -  на 3 ноември 1989 г.

Фандъкова припомня историята на "вдлъбнатината на терена" - през 1914 г. на мястото е направен изкоп за основите на сграда на Народната библиотека и музей. Заради войните, строежът не е реализиран и през 1927 г. денивелацията е оформена като част от парковото пространство на градината срещу Военния клуб.

Въпреки критиките за настилката пред църквата "Свети Седмочисленици", същата ще я има и в градинката на "Кристал" - за "да си кореспондират двете пространства", каквито са вижданията на проектантите от студио "А.Д.А", автор на проекта на най-мащабния ремонт на столичния център в най-новата история на България.

 "А.Д.А" е изработило визията както пред "Кристал", така и за "Граф Игнатиев" и прилежащите й улици "6 септември", "Солунска" и "Иван Шишман", площадите "Славейков" и "Гарибалди", заедно с нови най-модерни релси за трамваите, които да намалят шума в столицата. Стойността му е 24 млн. лева и се изпълнява от "Джи Пи Груп".

"По цялото протежение на ул. "Граф Игнатиев" се полагат нови трамвайни релси, които са първите в София обемнозакалени и монтирани по специален начин, който осигурява шумо и виброизолация. Производител на релсите е "Фьост Алпине", Австрия, една от най-големите компании в този сектор", обясни преди време пак във Фейсбук Йорданка Фандъкова.

Освен този район се обновява и "Зона четири" - пространството, където са събрани символични за София сгради като катедралния храм "Св. Александър Невски", базиликата "Света София", паметника на Васил Левски, на Незнайния войн, на Цар Освободител, градинката пред Софийския университет - "Св. Климент Охридски" и Народното събрание. Неговата стойност е 21,5 млн. лева и се изпълнява от ПСТ Груп.

Оставка! Оставка! Оставка!

Неправителствената организация "Спаси София" отново настоя за оставки, след като тази седмица изпрати сигнал до европейската служба за борба с измамите OLAF, както и до българските власти, с данни за нарушение на Закона за обществените поръчки. От "Спаси София" смятат, че е извършена смяна на материала, който се полага под релсовия път и служи за изолация на вибрациите. Документи, с които разполагат и бяха обявени в разследване на bTV, показват, че положеният в момента няма да е достатъчно ефективен за опазване на сградите от вибрациите.



Пак през Фейсбук Фандъкова съобщи, че е разпоредила проверка на случая.

Днес от "Спаси София" настояха с призив в социалната мрежа да бъде освободен заместника й по транспорта Евгени Крусев. С неговия подпис е решено да се смени виброизолацията и се дава право на "Джи Пи Груп" да използва по-евтина и по-лоша настилка.

"Два дни след избухването на поредния скандал с "Графа", провокиран от нашето разследване, кметът Фандъкова изглежда, за пореден път играе добре подготвения, но предвидим сценарий. В опита си да прикрие Евгени Крусев, тя изчезва от медийното пространство, а вместо отговори получаваме манипулации и отклоняване на темата. Чудим се защо ни е кмет, който не може да заеме позиция, нито да даде адекватно обяснение в най-кризисните моменти на града?", питат от организацията.

"Г-жо Йорданка Фандъкова - Yordanka Fandakova, настояваме веднага да освободите проваления вече зам.-кмет по транспорта Евгени Крусев. Той подписва всички ключови документи в процеса и той представлява Столичната община в ролята ѝ на Възложител. Още не сте публикували и: 

1) Товарителницата - дали материалите не са пристигнали в София, преди да бъде гласувана подмяната? 
2) Анекса към договора с "Джи Пи Груп".
3) Разликите в цените на двата материала.

Преди две години освободихте от длъжност тогавашния зам.-кмет Любомир Христов, без разследване и резултати от вътрешния одит. За далеч по-маловажен случай, с по-малки финансови последствия и търг без еврофинансиране... Оставяме с впечатлението, че прикривате Крусев, при толкова видими нарушения на ЗОП (който той не познава, но подписва договори за стотици милиони) и поредица от грешки при ремонта на "Графа". Така, вие не защитавате интересите на софиянци и изпращате ясен сигнал, че в Столичната община закононарушенията не се санкционират, а прикриват!"

С подпис на Крусев е решено да се смени виброизолацията и се дава право на "Джи Пи Груп" да използва по-евтина и по-лоша настилка.