Русия отказва да плати компенсацията на трите момичета от групата "Пуси Райът", осъдени заради "пънк молитва" в известната московска катедрала "Христос Спасител" през 2012 г. - Мария Альохина, Надежда Толоконникова и Екатерина Самуцевич.

Коментарите под видеото от случката в мрежата YouTube са забранени.

Министерството на правосъдието на Русия обжалва решението на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) да изплати обезщетение в размер на 50 000 евро на трите, съобщи РИА Новости, като се позова на пресслужбата на министерството. 

През юли ЕСПЧ постанови, че Русия е нарушила няколко разпоредби на Европейската конвенция за правата на човека относно осъдените момичета. Става въпрос за правата на хуманно отношение, справедлив процес, свобода и лична неприкосновеност, както и свобода на изразяване.

Защитата на пънкарките пое известният български юрист Йонко Грозев и руската адвокатка Ирина Хрунина. Грозев е спечелил редица дела в ЕСПЧ, свързани със забраната на мъченията, свободата на словото, изповеданията и сдружаването.

В рамките на три месеца Русия бе задължена да плати по 16 000 евро на Мария Альохина и Надежда Толоконникова и 5000 евро Екатерина Самуцевич. Освен това съдът разпореди да плати още 11 760 евро за покриване на съдебните разноски.

През февруари 2012 г. участничките в пънк групата "Пуси Райът" влязоха в катедралата на Христос Спасител и с балаклави на главата започнаха да пеят и танцуват пред олтара т.нар. от тях песен-молебен "Богородица, Путина прогони!". Те са били прогонени от охранители на храма.

На 3 март 2012 г., след поява на изпълнението онлайн, три от участничките бяха арестувани и обвинени в хулиганство и осъдени на две години общ режим. През октомври 2012 г. наказанието за Самуцевич бе заменено от условно, тя бе освободена в съдебната зала. През декември 2013 г. Альохина и Толоконникова бяха амнистирани два месеца преди края на присъдата, която изтърпяха в колония.