Съдът на Европейския съюз (СЕС) в Люксембург нареди днес на Полша да спре реформата на Върховния съд, предадоха световните агенции.

СЕС нарежда на Полша незабавно да прекрати прилагането на промените в законодателството, предвиждащи ранното пенсиониране на съдиите, и да възстанови на работа напусналите, се казва в съдебното определение. Ефектът му е със задна дата.

"Европейската комисия заявява, че полският закон за Върховния съд не съответства на законите на ЕС, тъй като подкопава принципа на съдебна независимост."

С това заключение Брюксел предаде Полша на Съда на ЕС на 24 септември.

Заповедта е издадена по искане на Еврокомисията от Росарио Силва де Лапуерта - зам.председател на СЕС. Тя е сериозен удар срещу националистическото консервативно правителство на партия „Право и справедливост“.

Росарио Силва де Лапуерта

Европейската комисия на няколко пъти предупреждава Варшава за спорната съдебна реформа, при която не е зачетена независимостта на съда и през август изпрати официално уведомление на страната.

Именно в началото на август полският Върховен съд обяви, че временно преустановява пенсионирането на съдии на възраст на и над 65 години, наложено от приетия това лято закон, и отправи към Съда на Европейския съюз пет "предварителни въпроса" по темата.

Промяната във възрастта за пенсиониране, която влезе в сила от началото на юли т.г., засегна 27 съдии във Върховния съд, в това число неговия председател Малгожата Герсдорф. Тя се опълчи и отказа да напусне поста, позовавайки се на конституцията, според която мандатът ѝ е шестгодишен - до 2020 г

Въпреки опасенията на Брюксел обаче, полският Национален съдебен съвет (НСС) - аналог на българския ВСС, ускори номинирането на нови съдии.

Новината идва два дни преди първия тур на общинските и областните избори в Полша. Този вот ще позволи да се прецени дали управляващите консерватори ще спечелят отново парламентарните избори догодина.

Съдебното определение е временно, а окончателно решение ще има на по-късна дата, съобщиха от СЕС.

На теория разследването на ЕС за нарушаването на независимостта на съдебната система може да доведе до задействането на член 7 срещу страната. Така тя ще загуби правото си на глас в Съвета на ЕС.

На практика обаче едва ли ще бъде наложено конкретно наказание на Варшава. Причината е, че активирането на член 7 изисква единодушие сред правителствата на страните членки. Унгария, която е заплашена от същата процедура, вече заяви, че няма да подкрепи никакви санкции срещу Полша.

Реакции

Варшава е получила уведомление от СЕС и правителството ще отговори, след като го проучи, заяви в Брюксел полският премиер Матеуш Моравецки. Заедно с останалите лидери от ЕС той участва в Европейския съвет и в срещата на върха на Азиатско-европейския форум (АСЕМ).

Пожелали анонимност официални представители намекнаха пред Би Би Си, че Полша ще се подчини на заповедта, но допълниха, че трябва първо да се запознае с подробностите.