Администрацията на катедралата "Светото семейство" (Саграда Фамилия) в Барселона се е съгласила да заплати 36 милиона евро на градските власти в Барселона, тъй като повече от 130 години строителството на прочутия храм е ставало без разрешение.

Парите ще бъдат платени разсрочено за 10 години, като в замяна ще бъдат издадени необходимите строителни разрешения. Кметът на Барселона Ада Колау нарече споразумението "историческо".

Определени са приоритетите, за които ще се изхарчат договорените 36 милиона евро - 22 милиона евро ще отидат за развитие на градския транспорт, осигуряване на по-голяма достъпност на градското метро - 7 милиона евро, 4 милиона евро са предвидени за почистване на улиците и повишаване на пътната безопасност. Решението за това е градската управа на Барселона.

Статутът на "Саграда Фамилия" ще бъде урегулиран още в началото на 2019 г. 

Храмът се строи от 1882 г. и насам и дейностите продължават без какъвто и да било контрол от страна на местните власти или регионалното правителство на Каталуния. 

Заради липсата на надзор строителите нарушавали установените норми. Например, осем от колоните на храма частично се оказали на тротоара. Към днешна дата строителството е завършено на около 70%.

Всяка година районът на Барселона, където е "Саграда Фамилия", се посещава от около 20 милиона души. Посетителите на самата катедрала са 4.5 милиона човека на година или над 12 000 на ден.

Таксата за влизане е 15 евро, а годишните приходи от туризъм - около 50 милиона евро. Туристическият поток рязко нарасна, след като през ноември 2010 г. храмът бе осветен от папа Бенедикт XVI. Катедралата е обявена от ЮНЕСКО за обект на световното културно наследство.