Живеем в тревожен свят. Напрежението витаеше в Брюксел.

Това каза премиерът Бойко Борисов по време на откриването на Четвъртата среща на местните лидери на страните от Инициативата „16+1“ (Китай и страните от Балканите), цитиран от "Фокус" 

Той разви тезата за вредата от санкциите.

"Санкциите срещу държавите са прътът в колелата, който спира и променя конкурентоспособността на бизнеса и страните, където има такива", каза премиерът.

„В Брюксел на срещата на върха ЕС - Азия бяха очертани огромните възможности, които има нашият пазар във всяко едно отношение. В същото време сме в условията на санкции от САЩ към Китай, към Русия, от ЕС към Русия и на вчерашната среща в Брюксел наред с оптимизма, имаше и много песимизъм, защото ако приемем, че свободният пазар, конкурентоспособността са движещите сили за един успешен бизнес и сътрудничество, санкциите са точно прътът в колелата, който спира и променя конкурентоспособността на бизнеса и страните където има такива“, смята Борисов.

По думите му излизането на САЩ от споразумението за климатичните промени също не е еднозначен акт и за съжаление природата всеки ден ни напомня, че промените в климата са факт.

Това, което днес е в Испания, наводнения, суши, земетресения, цунамита  - това също е една причина за миграционната вълна, която върви в света. Така че светът като цяло трябва да положи огромни усилия", даде друг пример Борисов.

Според него новата епоха – цифровизацията, която върви във всички посоки, във всички области и сфери, води след себе си необходимостта от съответната киберзащита, борба срещу киберпрестъпленията. 

Борисов обясни, че два дни е бил с китайския премиер Ли Къцян в Брюксел.

„Така ни бяха поставили, че с канцлера Меркел, него и аз бяхме в една група. Имахме възможност по всички тези теми да си спомним и това, което в София на срещата правихме. Той остана на среща с краля на Белгия и от негово име помоли да ви поздравя на днешния форум на местните власти“, допълни още премиерът. 

"Живеем в много тревожен свят. Напрежението витаеше в Брюксел", добави Борисов и информира, че всички участници от Европа и Азия желаят да постигнат добри резултати в бъдеще.

Затова обаче, според негго, предстои много работа. Той изтъкна, че трябва да се спазват върховенството на закона и свободата на медиите.