Около 670 000 британци протестираха днес в столицата Лондон с искане за нов референдум за излизането на страната от Евросъюза, съобщи "Гардиън".

Това е сред най-големите протести по повода до момента. На събитието в британската столица присъстват както множество обикновени граждани, така и политици, например кметът на града Садик Кан.

Преговорите за излизане на Великобритания от ЕС срещат постоянни спънки и все повече анализатори твърдят, че напускане без допълнителни уговорки е напълно възможен сценарий. Това ще стане ясно в началото на 2019 г.

Премиерката Тереза Мей отхвърля категорично възможността за нов референдум, макар лидерите на ЕС да са заявявали, че са готови да приемат обратно Великобритания, ако реши друго. Лейбъристите обаче подкрепят подобна идея, както и някои от съпартийците на Мей в консервативната партия.

Според социологическите проучвания сега поддръжниците за оставане в Съюза имат лек превес, но в областта на социологическата грешка. Като цяло на британците им е омръзнала темата с Брекзит.

Все повече анализатори обаче твърдят, че напускането на Евросъюза ще е сериозен удар за икономиката на Острова. Наскоро британското правителство препоръча на британски фирми да преместят централите си извън Обединеното кралство.