На руския книжен пазар излезе енциклопедията “Протоколът на президента на Руската федерация”. Тя е дело на бивши и действащи сътрудници на направление “Държавен протокол”, сътрудничили са и от издателството “Голяма руска енциклопедия”. В 320-страничния труд, включващ и стотици илюстрации, се разкрива какво за наблюдателите остава тайна. Журналисти от агенция ТАСС са подбрали 9 от най-интересните факти от книгата, посветена на тайните на кремълския церемониал.

Никъде не пише за церемония по встъпване на президента в длъжност

Нито в конституцията на Руската федерация, нито в избирателния закон се съдържа описание на реда за провеждане на церемонията по встъпване в длъжност на държавния глава. Ето защо през последните 25 години по време на церемонията, а и според желанията на президента, бяха внесени някои допълнения и промени.

Путин при последното встъпване в длъжност.

Въпреки това общият ред и смисъл на инаугурацията по същество остана непроменен.

На официални приеми в Кремъл винаги се сервира водка

Обикновено преди официална визита държавен глава на чужда държава се пита каква кухня предпочита. Ако високият гост има проблеми с определени храни, сътрудници на неговия протокол го съобщават. Приемащата страна прави всичко възможно гостът да се наслаждава на сервираните му блюда. В международната практика е прието да се сервират червени и бели вина. В Кремъл на масата винаги има водка.

След произнесените от държавните ръководители тостове започва сервирането на блюдата. Менюто предварително е съгласувано. По правило то е предимно руска кухня, но често включва и блюда от националната кухня на госта. При определянето на менюто домакините се съобразяват с културните и религиозни особености на гостите.

Цяла наука е да се избере подарък

Сътрудници на протокола предварително проучват вкусовете и предпочитанията на госта. При подбора на подарък се взимат под внимание националния и религиозен произход на чуждестранния гост, професионалната му биография и ред други подробности. Сътрудниците на протокола подбират подаръците по време на изложения, по каталог, понякога дори в антикварни магазини. Най-важно относно предметите, които президентът на Русия подарява, е те да са произведения на руски майстори и художници. Най-често от името на президента се подаряват картини, гравюри, книги, образци на хладно оръжие, изделия на народното художествено творчество, че даже и салфетки. Отчита се и отношението на госта към президента. Правилно подбраният подарък може да се превърне в залог за установяване и поддържане в бъдеще на такива отношения между лидерите, които да са с неформален и открит характер.

Строг регламент за кортежа

С цел да се подчертае високия статус на госта и важността на неговата визита при съпровождането му от летището до резиденцията, а впоследствие и при преминаването по улиците, на него му се полага ескорт от мотоциклетисти. Ако гостът е държавен глава и визитата е държавна, ескортът е от девет мотоциклетисти. Ако посещението е официално – седем. При официално посещение на премиер, ескортът е от петима мотоциклетисти. При работни посещения ескорт не се предвижда.

Задължително полагане на венец на Гроба на Незнайния воин

При осъществяване на държавно и официално посещение на чужд президент и премиер като правило е провеждането на церемония по полагане на венец на Гроба на Незнайния воин.

В рамките на официалната визита церемонията се провежда преди началото на срещата и на разговорите с президента на Руската федерация.

Чай от името на първата дама

Официалните мероприятия от името на съпругата на президента де факто са неизменни. Среща в Георгиевската зала на Големия кремълски дворец, разглеждане на архитектурни паметници, като църквата “Свети Спас”, кремълската резиденция на руския президент, експозицията в Оръжейната палата, Елмазния фонд на Кремъл. В чест на гостите се поднася и чай от името на първата дама. Като правило на чая се кани и съпругата на посланика на съответната държава в Москва, също съпругата на руския посланик в държавата на госта, както и преводачи. В съответствие с утвърдената програма е възможно разглеждане на забележителности в Москва, посещение в болници, детски градини, музеи и други обществени и учебни заведения. Предвидено е също съпругата на госта държавен глава да участва в официалната част от програмата, примерно на официалния обяд.

(Путин е разведен, така Русия няма първа дама, но не се уточнява кой влиза в ролята ѝ при организирането на съпътстващи официални визити мероприятия – б. р.).

Над 1000 гости на новогодишен прием в Кремъл

От над 20 години е традиция в навечерието на Нова година в Кремълския дворец да се дава прием от името на президента. Канят се представители на органите на държавната власт, видни деятели в областта на руската култура и образованието, лидери на политически обединения, обществени организации, също и представители на средствата за масово осведомяване. Като правило в списъка фигурират над 1000 души. Това е най-неформалният прием, организиран от името на държавния глава. Всички гости се канят заедно със съпругите или съпрузите си. Облеклото трябва да е официално.

След официалната част гостите се отправят към банкетната зала на Кремълския дворец. Кой къде ще седне, е негов избор. Така се създава топла и непринудена атмосфера.

Подбор на хотел при задгранични визити на президента

При задгранични визити на президента на Руската федерация мястото за отсядане, хотел или резиденция, трябва да отговаря на редица изисквания, както от гледна точка на протокола, така и за обезпечаване на максимална сигурност. Хотелът, както и резиденцията, трябва да разполагат с конферентна зала за срещи на руския лидер с чуждестранния му колега, с членове на руската делегация, с представители на медиите, също и за протоколни мероприятия. Трябва да са налице и различни услуги, както и технически възможности – примерно достъп до ресторант, гараж за автомобилите на президенския кортеж за периода на визитата, обезпечение на надеждни канали за свръзки. Важно също е хотелът да се намира близо до местата, където се провеждат основните мероприятия по време на посещението.

И британският кралски протокол прави грешки

Церемонията по официални срещи на короновани особи изисква особена подготовка. През февруари 1994 г. в хода на преговорите между руското външно министерство и тогавашния британски премиер Джон Мейджър беше изготвена програма за пребиваването на кралица Елизабет Втора в Русия, включваща близо 50 официални мероприятия. На руската служба “Протокол” беше възложена огромна работа по предотвратяване на протоколни гафове. Отчитайки статуса и възрастта на кралицата, приемащата страна Русия максимално приложи кралския протокол.

Преди началото на официалната среща стана малък инцидент. Всички чакаха Елизабет Втора, но кралицата не се появи. Сътрудници на руската служба “Протокол” тръгнаха, за да разберат какво се е случило. Стана ясно, че главната гувернантка на кралицата проспала да ѝ подготви букет. По протокол кралицата не може да се появи без букет. В крайна сметка кралицата се появи и се извини: “Случва се и мен да подведат.”