Протестът "Искаме оставката на Валери Симеонов" е насрочен за понеделник от 12,30 ч пред Министерския съвет. Отстраняването на вицепремиера Симеонов се иска "заради системните обиди към членове на обществото и използването на езика на омразата".

Конкретният повод е изказването му пред собствената му телевизия СКАТ, в което квалифицира протеста на майките на деца с увреждания като "група кресливи жени с уж болни деца".

 
Думите му бяха излъчени по късно от "Господари на ефира". Симеонов обясни случващото се с атака срещу него от тв шоуто, след като той преди време остро разкритикува предаването след скандала с недотам бития репортер Димитър Върбанов.
 
Симеонов обаче отново повтори, че не се отказва от думите си за протеста на майките на деца с увреждания и "истината боли".
 
Оставката му беше поискана и от политически играчи. От Брюксел, където беше, докато се разрази скандалът, премиерът Бойко Борисов коментира: "Език мой, враг мой".

Искаме оставката на Валери Симеонов от поста Заместник министър председател на Република България!

Заради срама, който изпитва всеки нормален български гражданин от неадекватното му поведение!

Заради системни обиди към членове на обществото и използване на езика на омразата!

Заради това, че превърна думата "патриот" в обида!

Недупостимо е този човек да продължава да представлява българския народ!

НЕЗАБАВНА ОСТАВКА!

Това се призовава от организаторите на утрешния протест срещу Симеонов от "Системата ни убива". До момента участие в събитието са потвърдили над  5200 души, а  23 000 са заявили интерес.

 


Набира сила и онлайн петиция, която настоява за отстраняването на националиста от кабинета. До момента тя е подписана от над 3500 души. 

 

Освен в столицата  се очаква протести за отстраняването на вицепремиера да има в Пловдив и Стара Загора, като те ще започнат от 18 часа. Българите пък в Лондон се събират пред посолството ни във вторник от 19 часа.

Валери Симеонов има отворен и още един фронт - в собствената си коалиция. Миналата седмица телевизията на "Атака" "Алфа" се появи с черен екран с призив да се пита защо няма излъчване правителството, а след това се появиха поредица от надписи, в които Симеонов беше обявен за джендър и човек на Сорос в България. Този взрив дойде след като от НФСБ призоваха БПЦ да признае независимостта на Украинската православна църква. От "Атака" в момента са много активни в демонстрация на възмущението си от Симеонов. А новият партньор по "консерваторски" дела на Волен Сидеров Николай Бареков даде поредната демонстрация на маниера на общуване сред т.нар. патриотични сили.

"Това не е човек, а изверг и към него трябва да проявим безпощадност. Между убиеца от Русе и този политик разликата само е във властта, която има вторият", написа Бареков във фейсбук.