Рибарите от Созопол, местни жители и любители на природата се събраха днес сутринта на легендарната скала Германката, за да протестират заради бъдещото строителство там. Хората питат ще има ли свободен достъп до местността, след като се реализират инвестиционните намерения на собственика на парцела, намиращ се в непосредствена близост до Германката – да строи две вили с басейн на около 2000 квадратни метра.

Както Клуб Z писа, преди няколко дни собственикът на парцела – столичният ресторантьор Петър Димитров постави заграждения около парцела си и започна строителните дейности. По проект (визата за проектиране е от август 2017 г.) градежът трябва да се разполага на площ от 2108 квадратни метра и включва две вилни сгради и басейн. Плътността на застрояване е 20%, височина – 6,4 метра, кинт 0,4. Територията се води „урбанизирана“.

Тъй като площта не попада в зони по Закона за опазване на околната среда няма нужда от задължителна екологична оценка и оценка на въздействието върху околната среда, посочват от РИОСВ-Бургас в свое решение от март тази година. В същото време обаче Буджака попада в границата на защитена територия по смисъла на едноименния закон. Защитена е местността Колокита, чийто план за управление не забранява строителните дейности.

Така че според РИОСВ изграждането на вилите на Димитров там са допустими при спазването на няколко условия – да не се изграждат подпорни стени по-високи от 60 метра, да не се допуска увреждане на скалите, намиращи се на границата на „строителната площадка“ и "да не се изграждат стълбища или други подобни съоръжения до скалните образувания и Черно море".

Имотът попада и в границите на защитена зона за опазване на дивите птици "Бакърлъка" по смисъла на Закона за биологичното разнообразие. И тук екоинспекцията постановява, че „реализацията на инвестиционното предложение е допустима спрямо режима на защитената зона“. 

Протестиращите не оспорват правото на собственост върху земята, получено преди 15 години. Това, което ги интересува обаче е ще се запази ли достъпът до фиордите предвид факта, че общински път по план там не е предвиден.

Пред бТВ Костадин Тодоров, представител на собственика даде заявка, че достъп ще има. Но на добра воля. 

„На два метра от границите на имота до съседния имот ще бъдат оставени за достъп до фиордите и за преминаване, което ще се случи след като приключат археологическите наблюдения. Няма как насила да се задължи собственикът да направи това нещо, просто той има отношение по въпроса да остави рибарите да преминават и който иска да се къпе и да прави каквото реши на скалите. Достъпът ще е пешеходен, по Подробен устройствен план там път няма“, посочи Тодоров. 

Друг е въпросът защо свободният достъп на гражданите до държавните обекти, гарантиран по конституция, е казус, оставен на добрата воля на в случая собственика на парцела на Германката.

„Това е рецидив и затова не вярваме. Пореден случай, в който се ограничава достъпът на гражданите до държавните имоти“, посочи политологът Петко Горанов, инициаторът на протеста, който пръв алармира за строителните дейности на Германката.

Горанов изразява и съмнение, че с багери се правят археологически проучвания на мястото.

Горанов и съмишлениците му са изпратили заявления до областният управител Вълчо Чолаков и до кметството в Созопол, с които задават въпросите си за достъпа до Германката. Отговори все още няма.