Телугу е най-бързо разпространяващият се език в САЩ.

Данните са от изследване на американски тинк-танк, пише Би Би Си. Броят на говорещите южноиндийския език телугу расте - с 86 на сто през последните седем години. Но все още той е извън топ 20 на най-разпространените в САЩ езици.

Помислете за най-популярните езици, които се говорят в САЩ освен английския, и едва ли ще се сетите точно за телугу.

Броят на жителите на САЩ, които говорят телугу е нараснал с 86 на сто от 2010 до 2017 г., според видео от Световния икономически форум.

То се позовава на данни от намиращия се в САЩ Център за имиграция.

Какво стои зад бума на телугу?

Телугу се говори основно в южните индийски щати Андхра прадеш и Телангана. Те общо имат население от 84 млн. души. Това е четвъртият най-разпространен език в Индия, според преброяването от 2011 г.

Изследването на Центъра за имиграция използва данни от проучване на американските общности и сравнява броя на хората, които казват, че говорят език, различен от английския вкъщи през 2010 и после през 2017 г.

Миналата година в САЩ е имало 400 хил. говорящи телугу - почти двойно повече спрямо 2010 г.

Защо телугу

Едно от обясненията е във връзките между Хайдерабад и инженерните и технологични индустрии в САЩ, казва Прасад Кунисетти, основател на фондацията на телугу, неправителствена организация в САЩ. Той се е преместил през 2001 г. в търсене на кариера в IT сектора.

Бурният ръст на информационните технологии в средата на 90-те години води до голямо търсене на софтуерни инженери, обяснява той.

Много от тях идват от Хайдерабад, най-големият град с телугу говорящо население. Двата индийски щата, в които се говори телугу, сега имат над 800 колежа и университета по инженерни специалности.

Хайдерабад стана голям хъб за технологичната и инженерната индустрия в Индия и праща големи количества студенти в САЩ.

След което телугу говорящите американци през годините продължават да назначават софтуерни инженери от двата индийски щата.

Много индийци се възползваха от схемата, която осигурява работна виза за хиляди чужденци основно в сектора на технологиите. От тези визи около 70 на сто отиват при индийци. А тези облекчения позволяват да се кандидаства за постоянно жителство.

Сред известните телугу говорящи, които живеят в САЩ, са първата индо-американска Мис Америка Нина Давулури и сегашният изпълнителен директор на "Майкрософт" Сатия Надела.

Ето и Топ 10 на най-говорените езици в САЩ освен английски

    Chart showing the most widely spoken second languages in the US

    Телугу набира скорост, но все още процентът на хората, които го говорят, остава доста по-скромен в сравнение с езици като испански, китайски и т.н.