Все по-популярното устройство за нагряване на тютюн IQOS на "Филип Морис" се сдоби с конкурент - Glo на "Бритиш Америкън Тобако".

Glo е на българския пазар от буквално 2 дни и засега се продава само на две места в столицата - The Mall и Бизнес парк-София. IQOS е на българския пазар по-малко от година и вече доби достатъчно популярност, за да се загрижи Народното събрание за приходите в бюджета и да увеличи сериозно акциза върху т. нар. бездимни тютюневи изделия.

Двете устройства използват една и съща технология - нагряване на тютюна, така че да няма запалване и да се отделят значително по-малко катрани, но достатъчно никотин, който да задоволи пушачите. И двете устройства се рекламират като по-здравословен метод за консумация на никотин, и двете компании признават открито, че това не ги прави безвредни. 

Но и данните на "Филип Морис", "Бритиш Америкън Тобако" и независими изследователи сочат, че нагряването на тютюна в действителност води до поемане на по-малко вредни вещества - катрани и други канцерогени.

Каква обаче е разликата?

Glo срещу IQOS - устройството

Като размер двете устройства са изключително близки - IQOS е малко по-висок, Glo - малко по-дебел. Но веднага се вижда ключова разлика в това как се поставят т.нар. "пръчки" за нагряване (и двете компании много настоятелно не ги наричат цигари).

Докато при IQOS тютюневата пръчка се забива в керамичен нож, при Glo тя просто се поставя в тънкия канал в устройството.

IQOS и HEETS, Glo и Neosticks - при това новото устройство залага на познат бранд цигари, Dunhill.

Видима е и следващата ключова разлика - IQOS представлява две устройства в едно, държач и батерия. В първото се поставя цигарата, но батерията му е малка и стига само за една "пръчка". Затова след всяка цигара се налага да връщаме устройството обратно в батерията и да чакаме, докато се зареди отново.

Glo премахва този досаден елемент - когато приключим с една цигара, просто я вадим и поставяме друга. Натискаме бутона за загряване и пушим следващата.

При IQOS трябва да извадим държача, за да го ползваме, а при Glo директно слагаме цигарата в устройството.

Да, ама не - Glo има нужда от 40 секунди, за да загрее, което се показва от бавното запълване със светлина на окръжния диод около бутона. При IQOS това става за около 15 сек. Държачът на IQOS според "Филип Морис" може да се зарежда до 6 минути, но на практика в повечето случаи това отнема между 2,5-3 минути.

Факт е обаче, че батерията на Glo е по-голяма - при тестове и според производителя тя стига за около 30 Neosticks при пълно зареждане. Дори да изтърпим връщането на държача в IQOS, няма да ни се наложи повече от 20 пъти, преди батерията да се предаде. Добрата новина е, че и двете се зареждат напълно за около час и половина.

Предимствата са видни - IQOS залага на приликата с цигара при държача (който е с дебелината на тънка пура), докато Glo ви предлага по-голяма батерия, по-малко чакане, но трябва да ползвате цялото устройство. 

IQOS идва в два основни цвята на базовата си цена - синьо и бяло и е изработено от здрава и приятна на пипане пластмаса. Glo предлага повече разнообразие - бяло, черно, сиво, розово, златисто, и е опаковано в солиден алуминий. И двете струват 90 лв., като в компликта има и 10 пакета бездимни "пръчки".

Бездимните "пръчки"

Вече познатите ни късички цигари Heets изглеждат като половин стандартна цигара. Новите Neosticks залагат на повече дължина за сметка на дебелина, приличайки повече на цигари Slim. 

Разликата на пръв поглед е сериозна:

Neosticks и Heets преди употреба.

Слагането на цигарите в устройството и употребата им разкрива друга разлика - докато Heets се забиват на острие, което ги загрява отвътре, Neosticks се загряват от стените на камерата, в която влизат:

Neosticks и Heets след употреба. И двете цигари типично се свиват от дърпането и топлината. Трябва да се има предвид, че Neosticks са с кухина отгоре, подобно на Parliament. 

Важно е да се отбележи, че двете цигари се нагряват на различна температура - Heets на 350 градуса, Neosticks - на 240 градуса (Целзий). Използването на острие обаче има своя недостатък - след около година активна употреба то се изтъпява и цялото устройство трябва да се смени. А камерата на Glo се чисти и далеч по-лесно, с включена в комплекта четка: Тя се отваря от долната страна на устройството и така можем да минем с четката през цялата камера. В IQOS за жалост острието често се замърсява в основата и почистването става все по-трудно след няколко месеца употреба.

Но има ли всъщност повече тютюн в Neosticks?

Тютюнът в Neostick е по-мек и подобен на нормалните цигари, докато този в Heets e нарязан на равни продълговати лентички, затова и се отделя лесно.

Не! Всъщност, количеството на пръв поглед е почти същото - просто това в Neosticks е в по-дълъг, но по-тънък контейнер. Всъщност, както и при Heets, по-голямата част от "пръчката" не е тютюн, а камери за охлаждане на дима. В Neosticks има просто дълга куха част, след това филтър. Heets ползват първи филтър, камера от термоиздръжлив материал, в който дима се задържа, и чак тогава филтър.

Реалното количество тютюн в Heets всъщност е повече - 6,1 грама в кутия спрямо 5,7 грама в кутия Neosticks. За сравнение - обикновените цигари имат около 18 грама в кутия.

Вкус и дим

В момента има цели 5 вида Heets - леки, средни и силни (жълти, оранжеви и червени, или Gold, Amber, Sienna) и леки и силни ментолови (светло- и тъмносини). Сега цената им се качва от 5,50 лв на 5,80 лв, след вдигането на акциза.

За момента Neosticks предлагат три вида - сини (напободяващи вкуса на класически син Dunhill), жълти (с лек цитрусов аромат) и зелени (ментолови).

Има ли сериозна разлика във вкуса? Според повечето пушачи ключово предимство на бездимните цигари пред други електронни цигари досега (с течност) е, че са по-близко до вкуса на реална цигара. Това важи както за IQOS, така и за Glo.

Glo обаче произвежда малко по-малко пара и се усеща леко по-слабо. За това вина може да има както по-ниската температура (която обаче може да се отплаща с по-малко канцерогени), така и фактът, че "пръчките" са по-тънки.

При Glo обаче отсъства натрапчивата особена миризма на IQOS, която отблъсква много пушачи. Класическият син Dunhill е наистина близо до вкуса на горящите цигари Dunhill. Възможно е Neosticks да ползват по-малко гликол - веществото, което се слага в тютюна и на двете, за да спомага за негоренето и отделянето на веществата. Цитрусовият вариант на Neosticks също има интересен вкус - ако те бяха обикновени цигари, вероятно щяха да влязат в забраната за ароматизирани, която ЕС прие преди няколко години.

Кое е по-добро?

Важно е да се отбележи за пореден път, че и двете устройства са вредни за употреба - независимо колко изследвания размахват пред очите ни производителите, всяко дръпване вкарва в организма ни както катрани, така и канцерогенни вещества. Наистина, в по-малки количества от традиционните цигари.

Glo определено представя конкурентен продукт - по-голяма батерия, по-малко чакане между цигарите (40 секунди спрямо около 3 минути), по-лесно почистване, здрав алуминиев корпус и евентуално по-дълъг живот. Засега обаче видовете цигари, които предлага, са малко и 2/3 са ароматизирани.

IQOS до преди два дни беше единственото устройство на родния пазар и едва ли ще загуби бързо това си свое предимство пред продукта на "Бритиш Америкън Тобако". Задръстването и изтъпяването на острието обаче, както и няколкото минути чакане между всяка цигара, изнервят някои хора до степен, че си купуват две устройства. С Glo няма такава нужда. От друга страна, Heets предлагат повече разнообразие. Пък и чакането е предимство за някои пушачи, които не искат автоматично да палят цигара след цигара.

Добрата новина за българския пазар е, че вече има избор и реална конкуренция при бездимните устройства.

 

ПП: Тествахме двете устройства в присъствието на малък брой непушачи и искрени тютюномразци. Те считат Glo е по-малко миризливо и натрапващо се от двете устройства.