Насред скептицизма, който предизвикаха саудитските обяснения за смъртта на журналиста и дисидент Джамал Кашоги, днес се появи нова версия за случилото се в саудитското консулство в Истанбул, където Кашоги влезе на 2 октомври. Версията е предоставена от пожелал да запази анонимност саудитски представител, предаде Ройтерс.

Той разказа, че екип от 15 саудитци е бил пратен за среща с Кашоги на 2 октомври в саудитското консулство в Истанбул. Този екип е заплашил журналиста, че ще бъде упоен и отвлечен, а после, когато той е оказал съпротива, е бил убит по време на хватка, причиняваща задушаване. Член на екипа тогава облякъл дрехите на Кашоги, за да изглежда, че той напуска сградата на консулството, допълни саудитският представител, пожелал да запази анонимност.

Саудитските власти казаха, че Кашоги умрял в юмручен бой в консулството. Преди това близо две седмици те казваха, че той е напуснал сградата и отричаха твърденията, че нещо се е случило с него вътре. Малко след като тази версия бе разпространена вчера, друг саудитски представител каза, че Кашоги е починал в следствие на задушаване. Сега версията за задушаването бе потвърдена от пожелалия да остане анонимен саудитски представител.

Той разказа още, че трупът на журналиста бил увит в килим и бил предаден на "местен сътрудник", който да се отърве от него. Така представителят опроверга появилите се твърдения, че тялото на Кашоги е било разрязано на части. Той каза, че предварителни резултати от разследването не навеждат на мисълта, че Кашоги е бил измъчван или обезглавен.

Саудитският представител представи и документи, за които каза, че са на вътрешното разузнаване на саудитското кралство, в които се говори за инициатива за връщане в страната на дисидентите. Сред тях е имало документ, отнасящ се до Кашоги. Саудитският представител представи и свидетелски разкази на онези, които са били замесени в прикриването на екипа от 15-те саудитски представители, както и първоначални резултати от вътрешно разследване.

Представителят каза, че първоначалната версия на саудитското правителство за съдбата на Хашоги е била базирана на "фалшиви информации, предоставени от вътрешни източници по онова време". След като станало ясно, че тези информации са неверни, правителството започнало вътрешно разследване и се въздържало от коментари, разказа представителят и допълни, че разследването продължава.

Турски източници пък казаха, че властите имат аудиозапис, който, според тях, документирал убийството на Хашоги в консулството, но не са го публикували.

Според анонимния представител екипът от 15 души е трябвало да похити Кашоги и го държи за известен период от време в безопасна къща извън Истанбул. Но после трябвало да го пусне, ако той откажел да се върне в родината си. Нещата обаче се объркали в началото, защото екипът прекрачил заповедите и бързо прибягнал до насилие.

Според саудитския представител Кашоги бил вкаран в генералното консулство, където служител на име Махер Мутреб започнал да му говори за връщане в Саудитска Арабия. Кашоги отказал да се върне и казал на Мутреб, че човек го чака отвън и ще се свърже с турските власти, ако той не се появи след час. Тогава Мутреб заплашил Кашоги с дрогиране и отвличане и Кашоги повишил глас. Тогава екипът изпаднал в паника и предприел действия, за да заглуши виковете на Кашоги. Стигнало се до хватка през врата и запушване на устата. В резултат на това Кашоги починал.

"Те се опитаха да му попречат да вика, но той умря. Намерението не беше да го убиват", каза представителят. Запитан дали екипът е задушил Кашоги, представителят каза, че "ако поставите някой на годините на Джамал в тази позиция, то той вероятно ще умре".

После представителят разказа, че екипът увил тялото в килим и то било изкарано с кола и предадено на местен сътрудник, за да се отърве от него. Той бил жител на Истанбул. Сега следователите се опитвали да установят къде е тялото, разказа анонимният представител.

Междувременно на саудитец от екипа на име Мустафа Мадани били дадени часовникът Епъл, очилата и дрехите на Хашоги и той излязъл през задната врата на консулството в опит да изглежда, че журналистът е напуснал сградата. Мадани отишъл в квартал Султанахмет, където се отървал от вещите на Хашоги.

Представителят каза, че екипът после написал фалшив доклад за случилото се, който заблудил властите, и след това бързо напуснал страната. Сега и 15-те членове на екипа били задържани и разследвани, както и трима местни заподозрени, допълни представителят.

БТА