Предложение млади български футболисти и треньори да се обучават в академията на "Манчестър сити" и то за сметка на английския клуб е получил премиерът Бойко Борисов по време на една от срещите от официалното си посещение в Обединените арабски емирства.

Това разказа пред журналисти българският премиер след разговорите си с престолонаследника на Абу Даби Мохамед бин Зайед ал Нахаян.

Борисов обясни и как дошло предложението за "Манчестър сити".

„Няколко часа след това престолонаследникът ми се обади по телефона, тъй като си разменихме и личните телефони, за да не губим време и веднага изпрати своя шеф на фондовете. Досега бяхме на среща при него. За да си го представите що за фонд е това - работят много в Китай, Русия и по целия свят, но същият човек е собственик на "Манчестър сити", шампиона на Англия. От него дойде едно предложение, ще го споделя с Красен Кралев, за да говори с футболните хора в България, ако имат интерес”, каза българският премиер.

Предложението е "10-20-30 млади футболисти, млади треньори", подбрани по "прозрачен начин" да отидат в английския клуб на обучение.

„Знаете базата за подготовка или т. нар. Академия за млади футболисти в "Манчестър сити", тя е най-добрата в света. Може да помогнем на българския футбол и ако има интерес футболният съюз и се намери достатъчно прозрачен начин да подберат 10-20-30 млади футболисти, млади треньори, мога да уредя на издръжка на "Манчестър сити" да отидат и да се готвят определен период от време там“, разясни какъв е планът Борисов.

"Ще могат включително и да се срещнат с Гуардиола", допълни той.

"Манчестър сити" е собственост от лятото на 2008 г. на инвестиционната група „Абу Даби Юнайтед Груп“ (ADUG) от ОАЕ начело с шейх Мансур бин Зайед ал Нахаян за 210 млн. британски лири. Той е член на управляващата династия в страната си и полубрат на сегашния държавен глава на Абу Даби Кхалифа бин Зайед ал Нахаян, след постовете на шейх Мансур са заместник министър-председател и министър на президентските дела.  Сред множеството притежания на шейх Мансур Шейхът са и 5% от акциите на Ferarri, които купи през 2005 г. с идеята да доведе Формула 1 в Обединените арабски емирства. Неговата инвестиция от 91 млн. паунда даде резултат и от 2009 г. насам Абу Даби е домакин на кръг от световния шампионат.