Проблем в последната степен на френска ракета-носител е пратила в погрешна орбита два европейски комуникационни спътника, които трябваше да са част от европейската система за глобално позициониране "Галилео", призна днес Европейската комисия.

Тя поиска от Европейската космическа агенция и от частната компания за ракети-носители, "Арианеспас" доклад с обяснения за инцидента, който трябва да е готов през първата половина на септември. Първоначалните резултати от разследването се очаква другата седмица.

Проектната цена на програмата "Галилео" беше 1,1 милиарда евро през 2005 година, но нарарсна до 3 милиарда през 2007 година. През 2011 година разходите по системата бяха с 50 на сто над предвидените. ЕС планира за изхарчи за космически дейности 12 милиарда евро през бюджетния период 2014-2020 година.

Отклонилите се от правия път спътници бяха изстреляни от полигона Куру във Френска Гвиана. Те бяха петият и шестият от общо 30, с които системата трябва да бъде завършена през 2019 година. Досега четири сателита са изстреляни в орбита през 2011 и 2012 година. 

Контролният център на Европейската космическа агенция Дармщадт, Германия, докладвал, че макар и в погрешна орбита, спътниците са под контрол, съобщи Комисията. Тя работела заедно с Европейската космическа агенция те да бъдат използвани максимално възможно за нуждите на системата.