Вицепремиерът Валери Симеонов се обяви против повишаването на максималния осигурителен праг от 2 600 лв. на 3 000 лв. Депутатите от НФСБ ще гласуват против такова повишаване. Това каза самият Симеонов след среща с работодателските организации в Министерски съвет.

"Както съм изразил своята позиция в Министерски съвет, ние обединени, сме категорично против повишаването на максималния осигурителен праг от 2600 на 3000 лева. Смятаме, че това е много сериозно нарушение на предизборната програма на коалиция ГЕРБ - Обединени патриоти, под която сме се разписали да не се променят данъците в 4-годишния период на управление. Както виждате още няма година и половина, ние вече посягаме върху тази тема и увеличаваме данък, защото това не е нищо друго, освен увеличаване на данък", заяви Симеонов.

Според него една такава промяна неизбежно ще доведе до удар върху печелившия бизнес в България и може да предизвика пререгистрация на фирми в държави извън България.

"От това следва намаляване на данъците и изтичане на висококвалифицирана работна ръка. Това е удар върху икономиката като цяло. Както аз съм бил против, така ще бъдат против и нашите народни представители в парламента", заяви Симеонов.

Той поясни, че е на едно мнение с работодателските организаци за отмяна на плащането на първите три болнични дни от работодателя.

"Това беше една кризисна мярка в условия на световна финансова криза. Беше обявена като временна, но продължава и в момента. Не виждам защо при тези ръстови показатели на развитие на държавата и икономика, бизнесът трябва да продължава да изплаща първите 3 дни", каза Симеонов.

Той се обяви и за отпадане на квотите за хора увреждания.

"Това води до съответни санкции, които са в размер на 30% от минималната работна заплата. В България има остър недостиг на работна ръка. Няма работодател, който да не назначи инвалид, стига да му върши работа", каза Симеонов.

И допълни, че тя ще удари на-вече дребния и средния бизнес.