Огромен керван от мигранти от Хондурас премина през южната част на Мексико в неделя, предаде Асошиейтед прес. Те искат до стигнат до Съединените щати и се движат без особени препятствия, като изключим полицейски кордон на границата на Гватемала с Мексико.

Керванът се различава от предишните масови миграции поради значително по-големия брой на участниците. Впечатляващ е и начинът, по който е организиран - спонтанно, от уста на уста.

Миграционната агенция на Гватемала потвърди, че в неделя през страната от Хондурас е преминала друга група от около 1000 мигранти.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп похвали Мексико за това, че полицията на южния граничен мост с Гватемала избута имигрантите с щитове за размирици и дори използва лютив спрей.

В САЩ на 6 ноември ще има избори за Конгрес. Тръмп използва кампанията за тях, за да напада опонентите си от Демократическата партия, които са против неговата твърда антиимиграционна политика. 

 "Керванът е позор за Демократическата партия. Променете имиграционните закони СЕГА! ", написа Тръмп в туитър.

"Полагат се неимоверни усилия, за да не се позволи напливът на незаконни чужденци да навлезе нашите южни граници", сподели той в друг туит. "Хората трябва първо да кандидатстват за убежище в Мексико и ако не го направят, САЩ няма да ги пусне", добави президентът.

Стотици мигранти го послушаха - кандидатстваха за статут на бежанци в южния мексикански град Сиудад Хидалго. До неделя вечерта вътрешното министерство съобщи, че е получило повече от 1000 молби.

Много по-голяма маса от хора, но организирана на отделни групи от по няколко десетки души, премина от Гватемала към Мексико през река Сучиате и възобнови пътя си към американската граница.

Тълпата продължава да се увеличава, като мнозина се присъединяват по пътя. На граничния мост са достигнали 5 000 души.

Около 2000 от тях се бяха събрали от мексиканската страна в събота вечерта. Хората се присъединяват и напускат кервана всекидневно, някои се движат със свое собствено темпо и се забавят заради колоните автомобили.

Новоизбраният президент на Мексико Андрес Мануел Лопес Обрадор заяви, че е предложил на Тръмп Съединените щати, Канада и Мексико да постигнат споразумение за инвестиции в развитието в Централна Америка и в южната част на Мексико.

"По този начин ще ограничим миграцията, защото онзи, който напуска града, не излиза за удоволствие, а по необходимост", заяви Лопес Обрадор, който поема поста на 1 декември.

Мексиканските власти отказаха да разрешат влизането на целия керван от Гватемала и предпочитат да допускат малки групи от хора, да обработват молбите им за убежище и да издават 45-дневни разрешителни за посетители. Около 1500 души все още са от гватемалската страна на Сучиате. Надяват се да влязат законно.

Но полицията е с вързани ръце, тъй като голяма част от мигрантите избягват граничните пунктове и прекосяват на други места.

Мигрантите, които се движеха на север в неделя, заявиха, че са се отказали да кандидатстват в Мексико, тъй като процесът на кандидатстване е бил твърде бавен и мнозинството иска да продължи към Съединените щати.