Германски министър настоя за единна позиция на ЕС спрямо Саудитска Арабия, след като Берлин подкрепи замразяването на оръжейния износ за кралството. Позицията е обоснована с неяснотата около убийството на журналиста и критик на Рияд - Джамал Кашоги, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Правителството на канцлера Ангела Меркел заяви, че обяснението на Рияд за смъртта на Кашоги е незадоволително. Днес германският министър на икономиката Петер Алтмайер изрази позицията на кабинета.

"Засега няма да одобряваме никакъв по-нататъшен оръжеен износ, защото искаме да знаем какво се е случило", подчерта той. 

Алтмайер добави пред телевизия Цет Де Еф, че "само ако всички европейски страни възприемат единна позиция, това ще направи впечатление на правителството в Рияд". Той заяви, че няма да има никакви последици, ако Германия прекрати износа си, докато останалите страни запълнят създалия се вакуум. 

[[nid:74737]]

Белгия отново обмисля да спре износа на оръжие за Саудитска Арабия, този път заради убийството на Кашоги, съобщават местни медии. Въпросът предстои да бъде обсъден между властите в провинция Валония и федералното правителство. Уточнено е, че през миналата година Рияд е бил най-големият клиент на валонския военнопромишлен комплекс с покупки за 153 милиона евро.

Валония възнамерява да следи действията на Германия по този случай. Канцлерът Ангела Меркел вчера заяви, че Германия няма да изнася оръжия за Саудитска Арабия, докато продължава неяснотата по случилото се с Кашоги.

Белгийските медии припомнят, че през юни миналата година Федералният парламент прие резолюция, с която призова местните власти да прекратят оръжейния износ за Саудитска Арабия. Призивът беше свързан с разследването на атентатите в Брюксел от 2016 г. и връзката на Рияд с проповядването на ислямски фундаментализъм в най-голямата белгийска джамия.