Разкрита е най-голямата печатница за неистинни парични знаци в последните 11 години. Това каза на брифинг зам-главният прокурор Иван Гешев, цитиран от „Фокус“.

„За последните три дни не сме правили исторически анализ, но може и да е най-голямата печатница в последните 20-30 години“, коментира той.

„Намерени са в различна степен на довършеност над 11 млн. евро и над 1,8 млн. щатски долара“, заяви Иван Гешев.

Новият вероятен и.д. ръководител на Специализираната прокуратура Димитър Петров допълни, че са претърсени над 30 адреса, на които са открити фалшивите парични знаци. Иван Гешев уточни, че печатницата е открита в хотел в Слънчев бряг. Собственикът на хотела пък е един от участниците в бандата и е задържан, стана ясно от думите на Ивайло Спиридонов - шеф на ГДБОП.

Според заместник-главния прокурор Гешев задържаните лица са от Пловдив и били едни от най-известните в този вид престъпност.

„Тази престъпна дейност е много специфична. Изисква определени знания и технически умения“, обясни той. „Обикновено това се практикува от хора, които имат траен опит в тази насока“, коментира още Гешев.

Според него нямало данни банкнотите да са пласирани в обменните бюра в летния курорт, но ще се извършат проверки във всякакви насоки.

Ивайло Спиридонов допълни: „Лицата са на много високо ниво в този вид престъпност“.