Нови сателитни снимки показват, че Русия е в процес на обновяване на четири от военните си бази в Калининград, стратегически руски пост в съседство с бази на НАТО.

Калининград, територия, която е "заклещена" между Полша и Балтийските държави, но изолирана от останалата част на Русия, е конфликтно пространство в отношенията между Русия и Запада. 

По-рано през тази година бяха извадени на показ снимки от птичи поглед, които разкриват, че Кремъл е подложил значителното е модернизирал бункер в Калининград, в който има ядрено оръжие. Сателитни снимки и анализ на "ИмиджСат Интернешънъл", частна сателитна компания, потвърджават, че масова модернизация е подета на поне четири места в региона.

Те включват активна работа по инсталацията на склад за ядрено оръжие. Снимки, заснети на 19 юли и 1 октомври показват, че се работи по открит бункер, който прикрива различна дейност, вършена под основите му.

Друга поредица от снимки разкриват, че в момента се извършва строеж на 40 нови бункера, които увеличават капацитета на военния склад край Приморск - второто най-голямо руско пристанище в Балтийско море. Новите бункери обграждат по-стари и по-малки бункери, намиращи се в центъра на формацията. Снимки от 18 юли показват, че бункерите са в процес на строеж - 10 седмици по-късно изглеждат готови.

На север от Калининград въздушната база "Чкаловск" е обновена, като е добавена нова писта и инсталация, която подпомага приземяването на самолетити при лоши климатични условия.

Последната серия снимки разкриват разрастването на базата "Черняховск". В нея се помещава 152-ра ракетна бригада на руската армия. През февруари базата е получила ядрени ракети "Искандер", което провокира представител на американското министерство по отбраната да го назове "най-голямото раздвижване, което сме виждали" от гледна точка на руското въоръжаване на Балтика.

Калининград е от съществено значение заради стратегическото си разположение.

"Много е важно за тях (руснаците), защото това е тяхното пристанище в Балтийско море", каза адмирал Джеймс Г. Фого-трети, командир на Американския флот за Европа и Африка и командир на Съвместното командване на силите в Неапол, Италия. "Те не разполагат със земен мост, който достига до тази област...затова са си го построили в течение на времето".

Фого, който не коментира изрично новите снимки, сподели, че присъствието на Русия в Калининград не пречи на действията на НАТО в региона. 

"Ако искат да ни предизвикат, ще им отговорим на предизвикателството", каза той. "Няма да ни изплашат с тези системи".

Но американските военни казват, че са загрижени от способностите на Русия да ограничават способностите на НАТО в региона или пък да използват оръжия, които пречат на свободното предвижване на силите на организацията в региона. 

Данните от "ИмиджСат Интернешънъл" включват акценти от резолюция на Федерацията на американските учени (ФАУ) от юни 2018 г., според която Русия може значително да е модернизирала складовете си за ядрено оръжие от 2016 г. насам. В нея също се споменава за наличието на подземен бункер, който е бил разкопан и изграден по-дълбоко в земята, преди да бъде покрит отново, "може би, да възстанови операционния си статут".

Новата резолюция от "ИмиджСат" посочва подобрения в същия бункер. Ханс М. Кристенсен, директорът за ядрената информация в ФАУ, е споменавал преди, че не е ясно дали се складират ядрени оръжия в същата база, но предположи, че оръжията могат да бъдат поставени там много бързо.

Но Калининград не е единствената руска граница с НАТО. Русия също дели малка граница с Норвегия, където американските специални сили, известви като"тюлени", ще започнат учение на 25 октомври като част от най-големите военни маневри на алианса от времето на студаната война под кодовото название "Трайдънт джанкчър". В тях ще участват 50 000 войници, 10 000 превозни средства, 150 летателни апарата и 65 плавателни съдове. 

Напрежението между Русия и Запада достига най-високата си точка след края на Студената война, покрай отравянето на руския двоен агент Сергей Скрипал във Великобритания, обвиненията срещу Русия за намеса в избори и санкциите срещу Москва.

Но Фого, който ръководи учението, каза, че то не е заплаха срещу Русия. Той отбеляза, че силите на НАТО и руските военни ще са разделени на повече от 700 километра разстояние едни от други. По неговите думи НАТО дори е поканила руски и беларуски наблюдатели да присъстват на учението. 

"Искам да присъстват, за да осъзнаят силата на съюза", твърди Фого.