Двете Кореи приключиха с разминирането на пограничното селище Панминчжон в рамките на общите си усилия за премахване на оръжията от района, предаде Асошиейтед прес, като се позова на южнокорейските власти.
Новината беше съобщена след среща днес между военни от Южна и Северна Корея и ръководеното от САЩ командване на силите на ООН в Панминчжон с цел обсъждане на усилията за премахване на оръжията. Това беше втора поред среща за преглед на усилията за демилитаризиране на Панминчжон - най-известното място в 248-километровата Демилитаризирана зона (ДМЗ) по тежко укрепената граница.

Демилитаризирането на Панминчжон беше една от договореностите, които Пхенян и Сеул постигнаха миналия месец за намаляване на напрежението във военната сфера. Те бяха подписани от министрите на отбраната на двете страни в кулоарите на срещата на техните лидери в Пхенян, припомня АП.
Като следваща стъпка за демилитаризиране на Панминчжон, двете Кореи и командването на ООН се споразумяха за пълно премахване до четвъртък на всички оръжия и гранични постове. След това в рамките на два дни ще бъде проверено изпълнението на договореностите, заяви южнокорейското министерство на отбраната. 
Целта е в крайна сметка в Панминчжон да останат по 35 невъоръжени военнослужещи от всяка от двете Кореи, които да охраняват селището.
Официално за цялата ДМЗ, включително Панминчжон, отговарят заедно Северна Корея и командването на ООН, наследство от Корейската война (1950-1953 г.), приключила с примирие, но не и с мирен договор. Северна Корея и Китай подписват примирието, от една страна, а командването на ООН - от друга. Южна Корея не е страна по споразумението, отбелязва АП.
То е подписано именно в Панминчжон. След края на войната там има редица случаи на кръвопролития и насилие, а войници от двете Кореи стоят там едни срещу други само на метри едни от други.
По силата на договореностите от миналия месец двете Кореи премахват мините от още един фронтови район, където планират за първи път заедно да издирват тленни останки на войници, загинали във войната. Те възнамеряват също да обособят буферни зони по сухопътната и морската си граница, както и забранена за полети зона над границата.
Според южнокорейското министерство на отбраната в петък се очаква в Панминчжон да се срещнат генерали от двете страни, за да обсъдят още детайли от изпълнението на договореностите за намаляване на напрежението.

Също днес представители на Кореите се срещнаха и в новосъздаденото от тях бюро за връзка в севернокорейския граничен град Кесон за разговори за сътрудничество в горския сектор.
Либералното правителство в Сеул се стреми към засилване на взаимодействието с Пхенян. Според САЩ обаче подобни стъпки трябва да се предприемат единствено в унисон с глобалните усилия за ядрено разоръжаване на Северна Корея, отбелязва Асошиейтед прес.

БТА