Шестима съдии от полския Върховен съд се върнаха днес на работа, след като Съдът на ЕС отмени тяхното принудително пенсиониране, наложено им от правителството, предаде Асошиейтед прес.

През юли двайсет и трима магистрати бяха принудени да излязат в пенсия, след като влезе в сила закон, който понижи от 70 на 65 години пенсионната възраст за съдиите в Полша.

Въпросът с пенсионирането бе отнесен до Съда на Европейския съюз, който в петък постанови временно замразяване на действието на закона и разпореди връщането на работа на пенсионираните съдии. Предстои най-висшата съдебна инстанция на ЕС да се произнесе по същество и по самия закон.

Десетки симпатизанти приветстваха шестимата съдии, които влязоха днес в сградата на Върховния съд във Варшава. Сред тях бе и първият председател на съда Малгожата Герсдорф, която каза, че решението на Съда на ЕС е своеобразна победа за колегите ѝ. Тя призова и останалите принудително пенсионирани магистрати да се върнат на работа, което се очаква да стане по-късно тази седмица. 

Решението на Съда на ЕС е удар по политиката на консервативното полско правителство, което твърди, че се стреми да отстрани съдиите, заемали постовете си по времето на комунизма, отбелязва АП. 

Понижаването на пенсионния праг е част от по-обхватна съдебна реформа, започната след като партия "Право и справедливост" пое властта през 2015 г. Критици казват, че националистическата консервативна формация подкопава независимостта на съда, гарантирана от конституцията на Полша.