Всяко сътресение в "Обединени патриоти" (а такива не липсват) неминуемо поражда въпроса ще се разпадне ли коалицията между "Атака", ВМРО и НФСБ. А оттам и може ли да се разпадне голямата коалиция с ГЕРБ и правителството да прекрати предсрочно мандата си. Краткият отговор е "не би имало формална причина". Не само защото всички свидетели на всекидневните скандали между Волен Сидеров и Валери Симеонов вече са убедени, че нищо не може да ги накара да излязат от властта, което важи и за "неутралния" Красимир Каракачанов, а защото простата парламентарна аритметика показва, че ГЕРБ може да се радва на парламентарна подкрепа не само ако управлението напусне една от партиите в ОП, а и направо цялата група.

Сметки и теглилки

Заедно ГЕРБ и "патриотите" имат 122-ма народни представители при общо 240. Мнозинството е крехко и при отстъствието на двама депутати от голямата коалиция вече би се разклатило (ако няма осигурена странична подкрепа). Групата на ГЕРБ се състои от 95 души, а тази на ОП от 27. 

В малката коалиция местата са разпределени така: 8 депутати от "Атака", 8 от НФСБ и 11 от ВМРО.

От "Атака" са Волен Сидеров, Десислав Чуколов, Маргарита Николова, Миглена Александрова, Николай Александров, Павел Шопов, Станислав Станилов, Явор Нотев.

От НФСБ: Валентин Касабов, Борис Ячев, Георги Колев, Йордан Апостолов, Петър Петров, Росен Иванов, Славчо Атанасов, Христиан Митев.

Депутатите на ВМРО са Искрен Веселинов, Юлиан Ангелов, Александър Сиди, Александър Сабанов, Атанас Стоянов, Борис Борисов, Емил Димитров, Калин Поповски, Красимир Богданов, Милен Михов, Йордан Йорданов.

Факторът "Воля"

Тук се намесва факторът "Воля". Партията на Веселин Марешки многократно е доказала, че макар и на думи да се позиционира като опозиция, на дела е по-скоро новият "златен пръст" в парламента (Сидеров бе в предходния). Депутатите на "Воля" подкрепят мнозинството при вотовете на недоверие, както и в помощ при преодоляването на президентското вето, винаги с обосновката, че мотивите на предлагащите вот на недоверие или ветото на държавния глава не са съществени и не заслужават дори дебати.

Формацията на Веселин Марешки разполага с 12 депутати - повече от поотделно ВМРО, "Атака" и НФСБ. В този смисъл, ако НФСБ или "Атака" реши да напусне управлението, то депутатите й лесно могат да бъдат заместени от тези на "Воля".

Ако пък цялата парламентарна група на ОП вземе подобно решение (за което засега няма основание), то тогава ГЕРБ може да разчита на подкрепата на ДПС (каквато и сега има по ключови законопроекти). Представители на Движението активизираха напоследък говоренето си за правителство тип "на националното съгласие", като подчертават, че не става въпрос за коалиране с ГЕРБ. Неотдавна пък почетният лидер на ДПС Ахмед Доган обяви, че към настоящия момент ГЕРБ няма алтернатива и правителството не трябва да бъде сваляно. Движението обаче непрекъснато призовава за изваждане на "патриотите" от властта.