СИМОНА РУСЕВА

Германският професор по химия Андреас Фат (49 г.) за 28 дни преплува река Рейн – 1230 км от извора в Швейцарските Алпи до вливането й в Северно море. 

Той пресече по вода 6 държави – Швейцария, Лихтенщайн, Австрия, Германия, Франция и Холандия.

“Безкрайно съм щастлив и облекчен. Последният етап беше много труден заради лошо време, имах и стомашно-чревни проблеми”, заяви днес пред камери ученият. 

От 2011 г. той е професор по химия и химически анализ в елитния университет във Фуртванген, федерална провинция Баден-Вюртемберг.

Ученият скача във водите на Рейн.

Целта на плувния маратон e да се бие тревога за опазването на водите

Колкото и да се говорело и пишело по медиите по тази тема, хората нехаели. Разчуело ли се обаче, че един луд професор преплува цяла река, те наостряли уши, обяснява начинанието си ученият.

Наред с това той се надява, че с акцията си ще привлече спонсори, за да продължи научната си дейност. Това си струвало, тъй като 22 милиона домакинства се снабдяват с питейна вода от Рейн, но тя не е чиста.

“Известно ни е, че във водите на Рейн има хормони, като такива от противозачатъчни средства, антибиотици, пестициди, торове и наркотици. Пречиствателните станции засега не са в състояние да разграждат такива вещества. Това непременно трябва да се промени”, обяснява амбицията си проф. Фат. Той бил обнадежден, че ако намери спонсори, ще успее да разработи съоръжение, което да пречиства водата до такава степен, че хората да не поглъщат отрови.

Професорът вече е конструирал прибор, който с помощта на електрически ток е в състояние да разгражда вредните вещества, за които засега се смята, че са устойчиви. За по-нататъшната му научна дейност са необходими още 100 000 евро. Университетът не можел да ги осигури, надеждата е да се намерят спонсори.

По време на сегашния си плувен маратон ученият е взимал стотици водни проби.

Специалистът плува между пристанищата Висбаден и Майнц.

В сезназационното начинание професорът не е бил сам. Съпругата му го е придружавала по суша зад волана на каравана, пътували са и тримата му синове. Бащата е отмарял сред тях, след като е преплувал средно по 50 км на ден.

В други две каравани са пътували двама експерти по водно ориентиране и 10 студенти. Младежите са помагали при взимането на водните проби. Въз основа на тях ще се направи анализ на кои места водите на Рейн са най-замърсени. Проф. Андреас Фат ще представи резултатите на 13 ноември т. г. по време на международен симпозиум.

Колкото до научния плувен маратон, той обяснява, че познанието живее по-дълго, ако е свързано с емоции.

Професор Фат сред студенти