Малко преди обявения за днес коалиционен съвет между партиите в "Обединени патриоти", на който трябва да бъдат обсъдени исканията за оставка от поста на вицепремиера Валери Симеонов заради изказванията му по адрес на майките на деца с увреждания, самият Симеонов свика брифинг в сградата на Министерския съвет. Това, разбира се, породи спекулации, че лидерът на НФСБ сам ще обяви оставката си, но тези, които са се надявали на подобен развой, останаха разочаровани. Оказа се, че изявлението бе дадено, за да покаже Симеонов колко много браншови и работодателски организации го подкрепят до степен, в която са готови да направят утре контрапротест в негова защита и да ги призове да отменят мероприятието - защото той лично бил против "уличния натиск".

Симеонов изброи кои са подкрепящите го организации, като наред с тази за "българската домашна ракия" и младите фермери в България посочи още големите работодателски организации АИКБ, КРИБ и БСК. Любопитното е, че в момента председател на КРИБ е Кирил Домусчиев, наричан от Симеонов с ироничното "редник Киро" покрай скандала с измененията в закона за приватизацията.

Вицепремиерът благодари на всички организации, "поели присърце участието в утрешния митинг" в негова подкрепа. Но призова:

"Да не провеждат този митинг, тъй като аз се чувствам уверен в това, което върша, и не трябва да оказваме натиск със средства, каквито аз не приемам - със средствата на уличния натиск, на който са подложени жителите на София от много време. Благодаря им за вниманието."

Както е известно, Симеонов не признава никаква форма на граждански протест или обществени брожения срещу държавната политика. Не само майките според него са "кресливи жени", които спекулират с "уж болните си деца", но и природозащитниците например са "зелен октопод" и пр.

Междувременно от ВМРО обявиха, че коалиционният съвет в малкия партньор в управлението ще се състои днес от 14:30 часа. Но отказаха да назоват мястото. Както е известно, лидерът на "Атака" Волен Сидеров поиска отстраняването на Симеонов от поста, но запазване на коалицията. Третият партньор Красимир Каракачанов пък пак е наденал "синята каска" и не взема отношение по същество. Премиерът Бойко Борисов пък едва ли не заплаши вчера, че падне ли Симеонов, пада и правителството. Борисов обаче даде заявка, че няма да иска оставката му - щял да наруши коалиционното споразумение между ГЕРБ и ОП и прехвърли спора у "патриотите".

"Днес ще разберем - ще обсъдим въпроса с всички тези неща, които са на дневен ред. Има доста възбудени хора, пишат ми по телефона, тука есемеси ми пращат...", заяви на брифинга вицепремиерът.

На въпрос как ще коментира факта, че собственият му партньор Сидеров му иска оставката, Симеонов посочи как си представя днешния съвет:

"Какво да коментирам, аз не вярвам някой от вас да е изненадан. Аз лично не бях изненадан. Аз не виждам конфликт - представете си едни благоразположени колеги, усмивки, почерпки... При наличие на решение на ОП да издигне мен като вицепремиер трябва да има съответното решение за обратното."

Попитан ще падне ли правителството, ако не е вицепремиер, или може да продължи, Симеонов отрече:

"Да, може да продължи, разбира се. Не мисля, че е свързано, не мисля, че моята фигура е кой знае колко важна."

След което за пореден път затвърди тезата си по адрес на майките на деца с увреждания, като каза, че не се отмята от думите си. А вчерашния им протест пред сградата на Министерския съвет определи като "тюрлюгювеч".

Симеонов не се е трогнал и от коментарите по негов адрес: "отдолу, отгоре, отлево, отдесно - мнения всякакви", посочи той.

Около половин час след изявлението му събитието във фейсбук за организиране на протеста в негова подкрепа бе изтрито.

Малко преди Симеонов по темата с оставката му се изказа и Каракачанов.

"Правителството не трябва да пада. Не мога да кажа дали правителството ще падне при евентуална оставка на Валери Симеонов. Не мога да кажа и дали ще има оставка. Вие какво мислите, че ще направя - да падне правителството или да остане. То не трябва да пада, това е моето мнение", заяви той, цитиран от агенция "Фокус".

И допълни:

"Аз една година и половина се правих на "синя каска", опитвам се да балансирам между някакви такива настроения. Оттук нататък губим много време. Вместо да се занимаваме с нещата, заложени в програмата на ОП, година и половина се занимаваме с глупости. Стига толкова. Ако ще работим, да работим. Ако някой се кара, да се кара. Аз повече ролята на синя каска няма да играя."