Ако сегашната политическа класа е неспособна да решава проблемите на хората, отговорите може да се търсят в конституционна промяна в посока на обявяването на България за президентска република.

Това заяви държавният глава Румен Радев днес по време на лекцията си пред студенти от Пловдивския университет "Паисий Хилендарски", съобщава "Фокус". 

Радев бе попитан от студентите дали е дошло времето за президентска република у нас. И отговори, че "дали е дошло времето ще проличи от това дали сегашната политическа класа, в рамките на сегашната конституция, решава проблемите на България".

"Ако тя е неспособна, отговорите може да се търсят и в конституционна промяна. Тя може да придобие различни форми, но те ще зависят от гражданите, т.е. от вас", добави президентът. 

 

"Ще подкрепя всяко политическо движение, което работи за възстановяването на демократическите принципи и модернизацията на България", каза още държавният глава в отговор на въпроса, който вълнува мнозина отдавна - дали смята да прави своя партия. -"Партия може да създавате вие, защото вие трябва да решавате вашето бъдеще. Днес то е в ръцете на партиите, за които вие трябва да прецените дали чуват вашите въпроси".

"Без наличието на адекватна политическа среда не може да се постигне промяна в икономическата ситуация и решаване на важните проблеми на обществото. Радикалната промяна, според мен, е единственият изход от блатото, в което сме затънали от години. Необходима ни е политическа среда, която да осигурява широка, реална и ефективна представителност на гражданите в управлението и да налага необходимите ограничения върху управляващия елит", каза още президентът. И допълни:

"Този елит е призван да осигури ускорен икономически растеж и социално развитие. Но това няма как да се случи, ако не се реши въпросът със субектността на властта." 

Според него в институциите у нас трябва да влязат високо образовани и достойни хора, а не "послушните". 

"Както виждате днес ние имаме проблем не просто с опростачването на политическия живот. Това не само ни връща назад в икономическото и социално развитие, но то покварява нашия обществен морал и ни отдалечава от цивилизования свят и всякакви надежди да изградим едно просветено, съпричастно и достойно общество", каза още президентът.