Вътрешните гранични проверки в рамките на Шенгенското пространство да бъдат ограничени до най-много една година вместо две, както е в момента.

За това се споразумяха членовете на Комисията по граждански свободи към Европарламента.

Шенгенският гранчен кодекс, който сега се преразглежда, позволява на страните членки да въведат временно проверки по вътрешните граници на пространството. Това може да става в случай на сериозна заплаха към обществения ред или вътрешната сигурност.

В Комисията се разбраха за следното:

• Първоначалният период за гранични проверки заради определени предстоящи събития трябва да бъде намален на 2 месеца вместо сегашните 6;

• Граничните проверки не могат да бъдат удължавани до срок, по-дълъг от 1 година, като така се намалява двойно сегашният максимален период от 2 години.

Евродепутатите от Комисията изтъкват също, че тъй като свободното движение на хора е засегнато от временните проверки, те трябва да бъдат използвани единствено м изключителни случаи и като последна мярка.

Ако удължанаг срока на граничните проверки повече от първоначалните два месеца, страните членки на Шенгенското споразумение трябва да предоставят подробна оценка на рисковете. Тя трябва да обясни защо алтернативните мерки сасе оказали неефективни и как граничният контрол ще помогне за справяне с идентифиираната опасност. Засегнатите съседни дърави от ЕС трябва също да участват воценката на риска. Всяко следващо удължаване за срок, подълъг от 6 месеца, ще изисква мнение на Еврокомисията и трябва да бъде одобрено от Съвета на ЕС. Европарламентът също трябва да бъде по-подробно информиран и да участва в процеса.

В момента 6 страни от Шенген упражняват незаконен гранчен контрол, който трае повече от 3 години, изтъкна докладчикът, словенската евродепутатка Таня Файон. Това е фат въпрекиче максимумът е 2 години. И това само показва колко двусмислени са настоящите правила и как една държава злоупотребява с тях и ги тълкува както си иска.

Проектодокладът на Файон бе приет с 30 гласа „за“ срещу 13 „против“ и 12 „въздържали се“.

В момента Австрия, Германия, Дания, Швеция и Норвегия извършват гранични проверки поради изключителни обстоятелства, произлезли от безпрецедентния приток на мигранти. Франция упражнява контрол поради постоянната терористична заплаха.