България гледа на Египет като на потенциален доставчик на природен газ. Имаме интерес да се включим в бъдещия газов проект между Египет, Гърция и Кипър.

Това е посочил премиерът Бойко Борисов по време на разговора си с президента на Арабска република Египет Абдел Фаттах ас Сиси, съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет.

Българският министър-председател пристигна снощи на посещение в Кайро от Обединените арабски емирства.

По време на срещата си с египетския държавен глава той е акцентирал върху енергетиката като друга сфера, в която страната ни има желание диалогът да се задълбочи.

Египет е сред стабилните търговски партньори на България в района на Близкия изток и Африканския континент. От взаимен интерес е да работим за още по-голямо активизиране на двустранния диалог в търговскоикономическата област, е казал още Борисов.

Той посочил, че стокообменът между България и Египет бележи устойчива тенденция към нарастване, като за миналата година е надвишил 1 млрд. щ.д. Налице обаче бил все още неизползван потенциал и страната ни полагала усилия за допълнително стимулиране на сътрудничеството, става ясно още от съобщението на МС.

Премиерът Борисов отбелязал и необходимостта от набелязване на стъпки, така че да се оползотворят възможностите за разширяване на инвестициите. По думите му би било добре да се обмисли подновяването на дейността на Смесената комисия за икономическо, научно и техническо сътрудничество.

Борисов с министър-председателя и министър на жилищното строителство и урбанизацията на Египет Мустафа Камал Мадбули. 

Газовият проект

Идеята на газовия проект е да свърже кипърското офшорно газово находище "Афродита" с терминалите за втечнен газ в Египет и оттам с международните пазари. Това пък ще даде тласък на изграждането на тръбата от Източното Средиземноморие до Европа, известна като EastMed Pipeline - за транспорт на природен газ от новооткритите източносредиземноморски находища на Израел и Кипър през Гърция, но заради проблеми с Турция засега този проект изглежда замразен. 



България може да се включи и в двете тръби чрез интерконектора с Гърция, който тепърва ще започне да се строи.