"Какъв съсед искаме, такъв под влияние на Турция? Разделен между Албания и България?" – зададе риторичен въпрос бившият външен министър на Гърция Никос Кодзиас по време на изказване в град Ираклион на остров Крит, докато коментираше въпроса за името, преговорите и решението между двете страни, предава македонската държавна агенция МИА.

Както съобщи кореспондентът на агенция Фокус от Атина, бившият първи дипломат на Гърция е говорил на митинг, организиран от неговото политическо движение Прато и е обхванал всички аспекти от външната политика на Атина.

„Искаме най-близкият ни съсед да е под влиянието, под контрола на трети сили, като например, Турция? Искаме, както наистина желаят някои, разпадане на една държава на Балканите, да я дестабилизираме и тази страна да бъде разделена между България и Албания? Или искаме да има стабилност на Балканите, стабилност на границата, увеличаване на нашето влияние в региона и да можем да правим съюзи“ – попита Кодзиас.

В коментар за отношението и позициите на Русия, бившият ръководител на гръцката дипломация заяви, че решението на проблема между Македония и Гърция и промяната на името не се прави за това, „Северна Македония да влезе в НАТО“, а защото това е решение на един проблем, който за Гърция е от национален интерес.

„Русия не иска да има държава, наречена БЮРМ и тя да се интегрира в НАТО. Решението за името не се дава, за да се интегрира БЮРМ в НАТО. Премиерът много внимателно каза това, за което сега говорим, в събота по време на изявлението му при поемането на функцията, че за нас е от национален интерес БЮРМ да промени името си, да се стабилизира и да бъде изтръгната от прегръдката на Турция. Ако самите те искат да влязат в НАТО, това е тяхно право. Русия се намеси между нашите национални интереси и на тази страна, която иска в НАТО“, обясни бившият външен министър на Гърция.

В този контекст, Кодзиас подчерта, че в преговорите не бива да се допуска намеса от много страни, защото така не може да се намери решение.

„Казах на Нимиц, на представителят на ООН, да дойде, когато имаме проблем, или когато имаме решението на проблема, когато ще трябва да помогне ООН“, разказа той и отбелязва, че не е позволил на никой да се бърка и участва в преговорите за името, освен него, македонският му колега Никола Димитров, премиерите на двете страни и експерти.

Като пример за това колко е важна позицията около договора от Преспа, в смисъл дали той е добър, или не, Кодзиас спомена Теодорос Карипидис, префектът на гръцката област Западна Македония. Преди четири години движението на Кодзиас, за разлика от СИРИЗА, е подкрепило кандидатурата на Карипидис за префект.

„Сега ние не го поддържаме, а СИРИЗА го подкрепя: Въпрос: Защо ние не го подкрепяме? Защото гласува против Договора от Преспа на съвета на префектите. Или вярваме в него, или не вярваме. Той не е за префект. Може би е за кмет, общински съветник или приятел в таверна, но аз не мога да подкрепям префект, който е точно под БЮРМ и казва, че договора е предателски“, обясни политикът.

След двучасова почивка, Кодзиас коментира оставката си, работата на правителството и Панос Каменос.

Бившият ръководител на гръцката дипломация вярва, че със своята позиция е защитил достойнството си, достойнството на страната и това на правителството.

„Мнозина говорят, при това от левицата, че Кодзиас е поставил „аз“ пред „ние“. Аз питам: не знаех, че Каменос е „ние“ в левицата. Бях объркан", подчерта той.

Бившият министър на външните работи на Гърция в заключение каза, че е дошло време да се правят нови съюзи и че никой не може да заглуши него, или неговото движение.