Няма как да знаем дали Владимир Кличко е запознат с приказката за "Лъжливото овчарче". Но със сигурност влиза в образ просто перфектно. Големият украински шампион може и наистина да е контузен, случват се такива неща в спорта. Световните агенции цитират името на лекар, прегледал Владимир, и потвърдил диагнозата: скъсани мускулни влакна на бицепса.

Как обаче да повярваме на това? 

Първо. Кличко от известно време бягаше от двубой с Кубрат Пулев. Все избираше съперници, повечето от които под нивото на българина. Кобрата все беше "неподходящ".

Второ. Не просто "неподходящ". По думите на шампиона той беше "зелен", "неопитен", "твърде самоуверен". В един момент, когато Кличко беше притиснат да излезе срещу българина, а мачът - договорен и насрочен, той смени плочата. Изведнъж Пулев стана "много добър боксьор", "сериозен опонент, може би най-сериозният в последните години", "голямо предизвикателство"... Всички в щаба на Влад се скъсаха да ласкаят Кобрата - той не е получавал толкова хвалби в цялата си кариера.

Трето. Кличко много си пада по спектаклите. Крайно време е и в "Холивуд" да осъзнаят това. Има си и партньор в постановките - Шанън Бригс. В началото на август американецът нахлу в ресторант, в който Кличко обядваше. "Случайно" има и видео. Започна да обижда украинеца и да се яде от храната му. Кличко изля чаша вода върху голата глава на Бригс и "за малко да стане бой" - двамата бяха разтървани. Малко по-късно щатският боксьор влязъл в болница, защото наранил крака си на стъкло покрай "свадата". Банално. Ама много. Кличко трябваше просто да наеме някой от сценаристите на кеча, който да му измисли нещо по-правдоподобно. 

Кобрата подозираше през цялото време, че противникът може да му извърти номер и мач да няма. Каза го при последната си голяма публична проява - в началото на юни на едно събитие с камиони.

"Клоунът Бригс е постановка на Кличко, за да отвлече вниманието от въпросите с допинг теста. Той досега не е минал през проба, което ме кара да мисля, че наистина използва забранени препарати в подготовката си за мача ни. За десет дни мен ме тестваха три пъти без предупреждение, а него - нито веднъж. Мисля, че това е нечестно", рече Кубрат преди броени дни.

Неотдавна срещнах дългогодишният български треньор на Пулев - Михаил Таков. По време на раздумката той допусна, че опасността мачът да не се играе още не е отминала. И че Кличко може да използва Бригс, за да "се контузи" в някакво ресторантско театро. Е, случаят е друг.

В бокса всичко е позволено, ще каже някой. Особено ако се казваш Владимир Кличко. Но както знаем, приказката за "Лъжливото овчарче" не свършва добре. Накрая всеки лъжльо си намира майстора.