Саудитска Арабия планира да подпише сделки за над $50 милиарда в петролния, газовия, индустриалния и инфраструктурния сектор на инвестиционния форум в Рияд, съобщи днес Ройтерс, цитирайки неназован източник.

Междувременно руската държавна агенция ТАСС съобщи, че Рияд е готов да инвестира около $5 млрд. в проекта на "Новатек" за предприятие за втечнен природен газ - "Арктик СПГ-2". Новината обяви в тв интервю генералният директор на Руския фонд за инвестиции Кирил Дмитриев.

Всички тези намерения идват на фона на напрежението, възникнало заради жестокото убийство на саудитския журналист и критик на режима на Рияд Джамал Кашоги, извършено в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул.

"Министърът на енергетиката на Саудитска Арабия съобщи за възможности за инвестиции за около $5 милиарда в проекта за втечнен природен газ в Арктика", каза Дмитриев.

Саудитският енергиен министър Халед ал Фалех съобщи за ТАСС, че Саудитска Арабия се надява да стане вторият по големина инвеститор в "Арктик СПГ-2" след "Новатек". Фелех не разкри подробности около това какъв дял от проекта ще вземе кралството.

През май бе обявено, че френската Total ще закупи 10% от "Арктика СПГ-2", оценени за 2.55 млрд. долара, а интерес към участие в проекта проявяват и китайската CNPC, CNPC, саудитската Saudi Aramco, японски партньори, корейската KOGA, каза в интервю за вестник "Комерсант" председателят на борда на "Новатек" Леонид Михелсон.

Засега ръководството на "Новатек" казва, че е готово да продаде общо до 40% в проекта.

На форума в Рияд пък се очаква да бъдат подписани споразумения с компании като Trafigura, Total, Hyundai, Norinco, Schlumberger, Halliburton и Baker Hughes.

Сделките ще включват създаването на комбинат с Trafigura Group за добив на мед, олово и цинк, съвместно споразумение за изграждане на интегриран нефтохимичен комплекс и парк в  рафинерията SATORP, която е съвместно притежание на саудитския петролен гигант Aramco и френския Total, както и инвестиции в бензиностанции отново на Aramco и Total.

Сделките за над 50 млрд. долара ще бъдат факт, въпреки че водещи мениджъри и високопоставени представители от Европейския съюз и Съединените щати се дистанцираха в последните дни от Саудитска Арабия заради изчезването и убийството на Джамал Хашоги и много от тях отмениха присъствието си на форума, с който кралството се надяваше да подобри имиджа си на международната сцена.

Междувременно главният изпълнителен директор на SoftBank Group - Масайоши Сон, се оказа най-високопоставеният мениджър от световен мащаб, отменил ангажимента си да говори на форума след смъртта на Кашоги. Това обаче не означава, че няма да присъства.

Саудитска Арабия е най-големият инвеститор в инвестиционния фонд на SoftBank - Vision Fund, като Рияд държи дял от $45 млрд. във фонда, в който са набрани $100 милиарда.