Руският президент Владимир Путин предложи снощи да се организира нова среща между него и американския му колега Доналд Тръмп, която да се проведе в кулоарите на отбелязването на 100-годишнината от края на Първата световна война на 11 ноември в Париж, предадоха световните агенции.

"Разбира се, би било полезно да продължим прекия диалог с /Тръмп/. /.../ Разбира се, ако американската страна е заинтересована от такива контакти", каза Путин, след като прие в Москва съветника на президента на САЩ по въпросите на националната сигурност Джон Болтън.

В отговор Болтън увери Путин, че Тръмп ще се радва да се срещне с него във френската столица. Съветникът в Белия дом се съгласи, че диалогът между Москва и Вашингтон би бил полезен "независимо от различията", породени от националните интереси на двете страни. 
В същото време руският президент отбеляза, че е изненадан от неприятелските действия, които САЩ предприемат срещу Русия, които 
"с абсолютно нищо не са провокирани" от страна на Русия.

"Ние даже практически не отговаряме на нито една ваша стъпка. И не, това продължава и продължава",

Преди броени дни Доналд Тръмп обяви, че иска да изтегли Съединените щати от Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег на действие - ключово двустранно споразумение, сключено през 1987 г. между САЩ и СССР.

На срещата си с Болтън в Москва Путин предложи на събеседника си да обменят мнения по стратегически въпроси и по проблемите на разоръжаването.

"Ние знаем и много говорим за едностранното излизане на САЩ от договора за противоракетна отбрана, а неотдавна чухме за намеренията на САЩ да излязат и от договора за ракетите със среден и малък обсег; знаем и за съмнения в администрацията относно необходимостта за удължаване на Договора за ограничаване на стратегическите нападателни оръжия", каза руският държавен глава.

Той добави, че Москва чува също за намеренията на Вашингтон да разположи в космоса елементи от системи за противоракетна отбрана. 
Пред пратеника на Белия дом Владимир Путин констатира, че въпреки американските санкции стокооборотът между Русия и САЩ се увеличава. Според него през миналата година ръстът е възлизал на 16 на сто, а през настоящата година - 8 на сто при положително салдо за САЩ. Путин отбеляза, че нарастват и взаимните инвестиции, като по думите му руските инвестиции в американската икономика превишават двойно американските в руската икономика. 

Путин се пошегува с герба на САЩ на срещата си със съветника за националната сигурност на президента Тръмп Джон Болтън в Кремъл.

"Ако правилно си спомням, гербът на САЩ е орел, който държи от едната си страна 13 стрели, а от другата - маслинова клонка с 13 маслини като символ на миролюбива политика", каза Путин на Болтън.

И попита:

"Имам един въпрос: да не би вашият орел да е изкълвал всичките маслини и да са останали само стрелите?".

Болтън каза, че "не е донесъл маслинова клонка". "Така си и помислих", отвърна Путин.
Посещението на Болтън в Москва дойде малко след обявеното решение на Тръмп да изтегли САЩ от Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег на действие - ключово двустранно споразумение, сключено през 1987 г. между САЩ и СССР.

Джон Болтън.

Съветникът на Белия дом по националната сигурност Джон Болтън каза днес, че е имал продължителен разговор с президента на Русия Владимир Путин относно руската намеса в изборите в САЩ, като го уведомил, че това е непродуктивно поведение на Москва, предаде Ройтерс.
На пресконференция след срещата в Кремъл Болтън съобщи, че е отправил предупреждение:

"Не се месете в американските избори".

Той уточни, че няма доказателства, че руската намеса през 2016 г. е повлияла на изхода на президентските избори, но тя е породила атмосфера на недоверие към Русия. 
Москва винаги е отхвърляла обвинените за нейна намеса в чужди избори, припомни информационната агенция. 
Болтън каза още, че двамата с Путин са разговаряли дълго и за договора за ракетите със среден и малък обсег и намеренията на Вашингтон да го денонсира. Той подчерта, че САЩ са далеч от решението да разположат наново такива ракети с ядрени бойни глави при евентуално оттегляне от договора, подписан между САЩ и СССР през 1987 г. 
Съветникът по националната сигурност на САЩ поясни, че е налице нова стратегическа реалност, в която ракетите с ядрен заряд вече не са само двустранен въпрос, тъй като Китай вече разполага с такива ракети.

Китайските ракети биха били забранени от договора за ракетите със среден и малък обсег, ако Пекин беше страна по него, добави Болтън. 
На пресконференцията си Болтън потвърди увереността на Вашингтон, че от 2013 г. насам Москва нарушава договора за ракетите със среден и малък обсег, добави Асошиейтед прес. По думите на американския дипломат опасността за Европа не се състои в оттеглянето на САЩ от договора, а във "вече дислоцираните руски ракети". На въпрос дали пактът може да бъда спасен, ако Русия отново започне да го спазва, Болтън отговори, че е малко вероятно това да се случи предвид опроверженията на руската страна. 
Русия винаги е отричала, че нарушава Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег, като от своя страна твърди, че нарушителят е другата страна, припомни АП.
Джон Болтън спомена, че Вашингтон още не е решил дали да налага нови санкции срещу физически и юридически лица в Русия заради отравянето с нервнопаралитично вещество на Сергей Скрипал и дъщеря му. Москва също отрича да има нещо общо покушението срещу бившия руски шпионин. 

Юрий Ушаков.

Съветникът на Кремъл по външната политика Юрий Ушаков окачестви като "интересна" срещата между Джон Болтън, съветник на Белия дом по националната сигурност, и руския президент Владимир Путин. Според Ушаков присъствието на Болтън в Кремъл е знак, че Вашингтон желае да продължи диалога с Москва, предаде Ройтерс.

"Беседата имаше делови характер; беше доста обстоятелствена и, бих казал, интересна", каза Ушаков.

По думите му в нея са били засегнати въпроси на стратегическата стабилност, разоръжаването, контрола върху въоръженията, включително намеренията на САЩ да се оттеглят от Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег. Обсъждани бяха също регионални въпроси, сред които по-подробно положението в Сирия, добави съветникът на Путин. 
Юрий Ушаков потвърди, че е била постигната предварителна договореност за среща между руския президент и президента на САЩ Доналд Тръмп на 11 ноември в Париж в рамките на честванията на 100-годишнината от края на Първата световна война.

"Планираме нашите президенти да имат двустранна среща", каза пред репортери руснакът. 

На въпрос дали е била обсъдена темата с обвиненията на САЩ за руска намеса в американските избори Ушаков каза, че тя е била само спомената, допълни ТАСС.

"Това бе споменато, но не бе обсъждано", каза съветникът. "И президентът, и господин Болтън решиха да се откажат от взаимни обвинения и да проведат сериозна, нормална подробна беседа, което общо взето стана", заключи Юрий Ушаков. 

Преди това БТА цитира думи на Джон Болтън от пресконференция, че е имал продължителен разговор с Путин относно руската намеса в изборите в САЩ, като го предупредил:

"Не се месете в американските избори".